Saarlased kui laenurahvas

Saarte Hääl
Copy
Euro rahatähed.
Euro rahatähed. Foto: Sille Annuk

“Võlg on võõra oma,” teatas kultusfilmis “Suvi” Joosep Tootsi eakas isa Jüri Järveti kehastuses. Eks see nii olegi. Sellele vaatamata ei kujuta tänapäeval paljud meist oma elu laenurahata ette.

Suurema ostu jaoks niigi nappima kippuvast palgast säästa tundub keeruline, kui mitte lausa võimatu. Sel, kes plaanib linnakorteri soetamiseks või maja ehitamiseks raha koguda, peab olema tõesti elevandi kannatus. Sest sel moel võib unistus oma kodust täituda alles aastate, kui mitte aastakümnete pärast.

Palju kergem näib maksta seda raha osade kaupa, isegi kopsaka intressiga. Nii elabki suur osa meie ühiskonnast võlgade najal.

Statistika näitab, et Saaremaa elanikud on üsna hakkajad laenajad: eelmisel aastal Saaremaal väljastatud kinnisvaralaen jäi sõltuvalt pangast keskmiselt 60 000–70 000 euro juurde, millega ollakse Eestis esimeste hulgas.

“Panga ori” pole just kiiduväärt staatus, ent paljud lepivad sellega kui paratamatusega. Parem maksta võlgu, kui aastaid ihaldada midagi, mis lõpuks võibki kättesaamatuks jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles