JUUBILAR ⟩ Vetevana Illar Noot uurib kodukandi ajalugu

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
PENSIONIPÕLVES on Illar enda jaoks avastanud suguvõsa ja laiemalt kogu kodukandi ajaloo.
PENSIONIPÕLVES on Illar enda jaoks avastanud suguvõsa ja laiemalt kogu kodukandi ajaloo. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Täna 75. juubelisünnipäeva tähistav Illar Noot hoolitseb majapidamise eest ja uurib jõudumööda oma kodukoha ajalugu. Oma elutööks peab aga linna ja maakonna ühisveevärgi rajamist.

“Seal ma kõige pikemalt olin ja seetõttu ta kõige rohkem meelde on jäänud,” ütleb juubilar, kes jõudis Kuressaare Veevärgis töötada mõned päevad vähem kui 40 aastat. Kui ta noore mehena 1970. aastate alguses linna kommunaalettevõttes tööd alustas, tegelesid veevärgiga üks meister ja kaks torulukkseppa, võrk ise koosnes mõnekümnest veekraanist.

Linna veevärk hakkas arenema tollaste rajooni juhtivtöötajate korterelamust Kuressaares Torni tänaval. Pumbajaam asus praeguse Torni ja Vallimaa tänava vahelise parkla territooriumil, võrku oli ühendatud ka kümmekond lähikonna individuaalmaja. See oli aeg, mil maalt tuli palju inimesi linna ja linnaelanike arvu plahvatuslik kasv käivitas elamuehitusbuumi. Elamud vajasid aga veevärki ja kanalisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles