SAARLANE ⟩ Profisportlane Liisi lukustab ja kägistab: "Kõlab brutaalselt, aga on lõbus"

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
VÕITLUSE ILU: Naised matil maadlemas ei ole alati brutaalne pilt.
VÕITLUSE ILU: Naised matil maadlemas ei ole alati brutaalne pilt. Foto: Erakogu

Kõlab tõesti brutaalselt, kui konteksti mitte teada. Õiges teemas on asi loogiline ja tõepoolest – ilmselt ka lõbus. Liisi Vaht on profisportlane jiu-jitsu maadluses. Maailmatasemel tegija, kes oma kodusaarel napp kuuke tagasi ka aasta sportlase tiitliga pärjati.

Oma ala professionaali, õblukese Liisi sõnade kohaselt on jiu-jitsu kahevõitlusala, mis keskendub maasvõitlusele – eesmärk on saavutada domineerivaid asendeid ja võimalusel vastane alistada. "Jits jaguneb üldiselt kimonoga ja ilma kimonota maadluseks (gi ja no-gi)," selgitab ta. "Jiu-jitsut kutsutakse "the gentle arts" (õrn kunst – ingl. k), kuna löögid ei ole lubatud ja vigastusi või valusaid olukordi tavaliselt ei esine, kui vastane õigel ajal alistusvõtte tõttu alla annab," räägib Liisi.

Allaandmiseks patsutab vastane maha või alistaja kehale. Alistusvõtted ongi eelkõige erinevad liigeselukud ja kägistusvõtted, mille kohta Liisi leiab, et kõlab brutaalselt, aga on väga lõbus. "Ja treeningkeskkonnas enamasti ka väga ohutu," kinnitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles