EDWARD LAANE ⟩ Koroonapasside kaotamist takistab vaid psühholoogiline barjäär

BNS
Copy
Jaanus Karilaid ja dr Edward Laane koosolekul.
Jaanus Karilaid ja dr Edward Laane koosolekul. Foto: Keskerakond

Koroonapasside teemalisel avalikul koosolekul osalenud Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane leiab, et koroonapasside kaotamist takistab ainult psühholoogiline barjäär.

Edward Laane sõnul on Eesti jõudnud tagasi kahe aasta tagusesse olukorda - vaktsineerimine ja läbipõdemine ei kaitse täielikult viirusesse nakatumise vastu ehk kõik inimesed võivad uuesti haigestuda.

"Vajame täiesti uut strateegiat ja peame analüüsima, kuidas praegused meetmed end õigustavad ja ühiskonda mõjutavad. Pean silmas nii majanduslikke näitajaid kui ka laste vaimset tervist," selgitas Edward Laane.

Saaremaal on tema sõnul pandeemia asemel juba endeemia ehk viirus levib lokaalselt ja jääbki meie hulka.

Koroonaviirus on võimeline kiiresti muteeruma ja pole välistatud, et sügisel levib juba uus tüvi.

"Peame säilitama riikliku valmisoleku ja strateegia," lisas Laane. 

Edward Laane märkis, et koroonapass ei hoia enam ära nakatumist ja haiglaravi tõusu. See sõltub eelkõige inimeste, eelkõige eakate teadlikust ja vastutustundlikust käitumisest.

Vaktsineerimine on tema sõnutsi vajalik eelkõige riskigruppides - vanemaealiste ja kaasuvate haigustega inimeste hulgas.

"Koroonapasside kaotamist takistab ainult psühholoogiline barjäär. Peame inimõigusi austama ning kindlustama, et vaktsineerimine on vabatahtlik ja inimeste teadlik otsus. Kulutame nädalas neli miljonit eurot testimisele, kusjuures lõviosa summast läheb lastele ja vaid väike osa 65+ vanuses inimestele. Kas see on jätkusuutlik? Koolides võiks piirduda antigeeni testidega. PCR testid jäägu neile, kes on tõsiselt haigestunud," sõnas ta.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid lisas, et koroonapassil oli alguses positiivne väärtus, kuid praegu ei ole selle rakendamisel mitte ühtegi teaduslikku argumenti.

"Peame keskenduma riskirühmade vaktsineerimisele ning praeguses olukorras päästab meid terve mõistus ja ettevaatusabinõud. Ühiskonna vabaks laskmine aitab rohkem elusid kaitsta kui tänased piirangud,“ lausus Jaanus Karilaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles