Ringkonnaprokurör Rainer Amur: ⟩ Riigikohtu otsus piirab edaspidi liiklusmõrva süüdistuste esitamist

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Andres Reinarti süüasja arutavad riigikohtunikud Juhan Sarv (vasakul), Saale Laos (keskel)  ja Paavo Randma (paremal).
Andres Reinarti süüasja arutavad riigikohtunikud Juhan Sarv (vasakul), Saale Laos (keskel) ja Paavo Randma (paremal). Foto: Margus Ansu

Riigikohus leidis küll otsuses, et iseenesest ei ole välistatud liiklusvaldkonnas mõrvasüüdistuse esitamine, kuid sisuliselt siiski piirab oluliselt selle võimalikkust Andres Reinartiga sarnastes juhtumites, sõnas ringkonnaprokurör Rainer Amur.

Kuivõrd varem polnud prokuratuur kunagi mõrvasüüdistust sellises situatsioonis esitanud, siis puudus tema sõnutsi ka kohtupraktika selle kohta, milline täpselt peaks olema süüdistuse tekst ning millised õigusteoreetilised vaidlused tekivad.

"Käesoleva lahendiga on Riigikohus esitanud enda tähelepanekud, millest prokurörid saavad tulevikus ka juhinduda," märkis Amur.

Lääne ringkonnaprokuröri Rainer Amuri (esiplaanil) soov mõista surmaaavarii põhjustaja süüdi mõrvas võib tuua kaasa kaugeleulatuvad tagajärjed. 
Lääne ringkonnaprokuröri Rainer Amuri (esiplaanil) soov mõista surmaaavarii põhjustaja süüdi mõrvas võib tuua kaasa kaugeleulatuvad tagajärjed. Foto: Margus Ansu

Samas on iga juhtum erinev ning menetlust juhtiv prokurör saab ka edaspidi enda sisetundest ja kehtivast seadusest lähtudes teha otsuse, millise paragrahvi järgi süüdistus esitada.

Rainer Amur märkis, et kvalifikatsiooni arutelu ei tohi aga varjutada kurjategijate mõjusa kohtlemise põhimõtet, mida antud juhul kohtu süüteo ümberkvalifitseerimine ei muutnud.

Andres Reinart põhjustas liiklusõnnetuse, mille tagajärjel hukkus kolm inimest ja üks inimene sai raske tervisekahjustuse.

Prokuröri sõnul on riik andnud Andres Reinarti süüdimõistmisel selge sõnumi, et sellisele teole peab järgnema võimalikult karm karistus, mis käesoleval juhul on 10 aastat 8 kuud vangistust.

Prokuratuuri seisukoht lähtus terve menetluse kestel sellest, et Andres Reinarti suhtumine teo tagajärge oli toime pandud kaudse tahtlusega ning see pole menetluse kestel muutunud. Meie hinnangul olid Andres Reinarti teod s.o joobes juhtimine, kiiruse ületamine ja vastassuunavööndis liikumine keelatud kohas ja pimedas kurvis toime pandud kavatsetult ning tagajärje suhtes s.o kolme inimese surma ja ühele inimesele raskete tervisekahjustuste põhjustamise osas toime pandud kaudse tahtlusega.

Kõrgema astme kohtud ei nõustunud, et Andres Reinartil oli tagajärgede suhtes kaudne tahtlus ning Andres Reinart mõisteti süüdi liikluskuriteos, aga mitte mõrvas nagu prokuratuur süüdistuses ette heitis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles