KÜLAVAHELOOD ⟩ Sörve wiiuli päe läks korda

Copy
SÖRVE WIIULI PÄEVA ELLUKUTSUJA Tammeougu Mari on üks neist sõrulastest, kes
võtnud südameasjaks pärimuskultuuri oma kodupaigas edendada.
SÖRVE WIIULI PÄEVA ELLUKUTSUJA Tammeougu Mari on üks neist sõrulastest, kes võtnud südameasjaks pärimuskultuuri oma kodupaigas edendada. Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

Mätrtsikuu viimasel laupäeval võõrustasid sõrulased Sörvemaa pärimuse seltsist Anseküla seltsimajas viiulimängu huvilisi nii kodusaarelt kui ka mandrimaalt. Esimesel Sörve wiiuli päeva oli osalejaid 16.

Seltsimajas toimetasid sel päeval ka Anseküla põllumeeste seltsi liikmed, kes hoolitsesid muusikute kõhumurede eest. Saatejuht Aare Laine jõudis seltsimajja lõuna paiku. Vaatamata tormisele ilmale oli päeva korraldaja Tammeougu Mari ehk Mari Lepik külalistega külavahele läinud tutvustamaks neile oma koduküla.

Köögis toimetav põllumeeste seltsi eestvedaja Elve Lepik, Mari ema, annab kuulajaile teada, et ilm matkajaid ei heiduta. Ajal, millal pärimusmuusikud külaeluga tutvuvad, katavad kokad lõunalaua. Elve Lepik leiab aega kuulajaile ka külaelust rääkida, nii seltsitegevusest, kevadtöödest ja edasistest plaanidest.

Epp Petrov naaberkülast, Imarast, on vabatahtlikuna kööki appi tulnud, öeldes, et külade elanikud hoiavad kokku. Ainult nii saab maaelu edendada. Tallinna koolitüdrukud jõuavad esimestena matkalt tagasi. Sellist tormi kogevad nad esimest korda. Nähtu on muljetavaldav. Talulaudas said nad tallesid paitada ja tuletorni juures käisid nad samuti. Selgitusi jagas Mari Lepik.

Rahvapärast mängustiili õpetas Ansekülas huvilistele Sänni Noormets Tallinnast. Ta avaldab tunnustust Marile,kes ka giidina suutis küllatulnuile anda oma kodukohast suurepärase pildi.

Tallinlannast tantsuõpetaja Hanne Barbo rõõmustab, et saab osalejaile unustusehõlma vajunud ringmänge ja tantse õpetada. Aastaid seltsiga koostööd teinud fotograaf Elina Kostabi pajatab, mis teda sõrulastega seob.

Tiirimetsast pärit ja nüüd Harjumaal elav Ermo Hüüdma tunneb heameelt, et sai üle hulga aja lapsepõlveradadel käia. Ermo isa Toomas Hüüdma, kes aastakümneid tagasi taevasatele radadele lahkus, on populaarse laulu Mändjala valss autor. Saates kõlab ka see laul.

Õhtul mahutas seltsimaja suur tuba vaevu kõiki huvilisi, kes tulid osa saama viiulipäeva kontsert-tantsuõhtust. Sörvemaa isioma kultuur sai jälle ühe sündmuse võrra rikkamaks.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles