JUHTKIRI ⟩ Töö, kus tegija asukoht pole oluline

Saarte Hääl
Copy
Kaugtööd võib teha kasvõi kohvikust.
Kaugtööd võib teha kasvõi kohvikust. Foto: unsplash.com

Statistika näitab, et Eestis teeb kaugtööd üle veerandi töötajaskonnast, pealinnas koguni 35% ehk iga kolmas. Saare maakonnas on see osakaal küll tunduvalt tagasihoidlikum. Eks siin ole mitu põhjust. Esiteks see, et suurem osa meie inimestest tegutseb valdkondades, kus töötaja asukoht on määrava tähtsusega. Ole sa spaateenindaja või kaupluse kassapidaja, elektroonikatoodete koostaja, traktorist farmis või hoopis hooldaja – kodust või vabakontorist on neid ameteid pidada võimatu.

Pigem saavad distantsilt töötada valgekraed, kes teevad suurema osa oma tööst arvutis. Siis pole tegija asukoht oluline – peaasi, et oleks toimiv internetiühendus.

Paljudele neist on tänapäeva tehnilised võimaluse andnud valikuvabaduse, millest paarkümmend aastat tagasi võis vaid unistada. Kui su tööandja asub mandril, aga sina eelistad elada kodusaarel, siis paljudel aladel pole see mingi probleem.

Inimesed on erinevad. On neid, kes eelistavad töötada kodus, ja neid, kes peavad suurepäraseks lahenduseks vabakontoreid. Viimastes tegutsejad kinnitavad: seal on palju kergem töist meeleolu saavutada kui kodust töötades. End distsiplineerida ja motiveerida on kergem ikka seal, kus pole “segavaid faktoreid” ning kus teisedki ümberringi tööd teevad. Ning kus, erinevalt kodust, saad endasugustega suhelda. Päris suhtlust ei asenda miski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles