Muhu kiriku kooriruum saab uue katuse

Urmas Kiil
Copy
MUHU KIRIKU kooriruumi katuse remonditöid hakkab tegema restaureerimisfirma Rändmeister.
MUHU KIRIKU kooriruumi katuse remonditöid hakkab tegema restaureerimisfirma Rändmeister. Foto: Erakogu

Muinsuskaitseamet rahuldas Muhu Katariina koguduse taotluse ja eraldas kiriku kooriruumi katuse restaureerimiseks ligi 77 800 eurot. Tööd peaksid lõppema hiljemalt 2023. aasta lõpuks.

“Muhu Katariina kiriku kooriruumi puitkatuse restaureerimisega on vaja kiiresti algust teha, sest remondi viibimine seab ohtu katuse kandekonstruktsioonid,” ütles Katariina koguduse juhatuse esimees Mari Luup.

Tema sõnul küsisid nad muinsuskaitseametile esitatud taotluses katuse restaureerimistööde toetuseks 77 792 eurot. Taotlus rahuldati täies mahus. Omaosalus selliste projektide elluviimisel on tavaliselt 10 protsenti.

MARI LUUP, koguduse juhatuse esimees, on võtnud südameasjaks Katariina kiriku tuleviku.
MARI LUUP, koguduse juhatuse esimees, on võtnud südameasjaks Katariina kiriku tuleviku. Foto: Rita Puidet / Eesti Kirik

“Muhu vallavalitsus on alati heal meelel osalenud koguduse algatatud varasemates tegemistes, näiteks pastoraadi, kiriku või siis roosiaia korrastamisel,” märkis Mari Luup. “Vald on meid aidanud nii tegudega kui ka materiaalselt.”

Katariina koguduse juhatuse esimees väljendas lootust, et küllap aitab vald ka seekord omaosalust osaliselt katta. Sel aastal loodetakse aga raha saada veel Kirikufondi kevadkampaaniaga kogutavatest summadest.

“Ehitushinnad on praegu ju pidevas muutumises ja summa, mille omal ajal kirjutasime muinsuskaitsele saadetud taotlusse, pole kaugeltki enam see, mis remondiks tegelikult kulub,” tõdes Luup. “Seega sõltume seekord kooriruumi katuse renoveerimistööde tegemisel paljuski annetustest ja toetustest.”

Muhu vallavanem Raido Liitmäe ütles Saarte Häälele, et seni on vallavalitsus teinud põhimõttelise otsuse toetada kirikukogudust omaosaluse katmisel 5000 euroga.

“Eelmise aasta lõpus kalkuleeriti kooriruumi katuse remonttööde maksumuseks umbes 88 000 eurot,” lausus vallavanem. “Praeguses hulluses ei kehti need hinnad aga juba ammu.”

Mari Luup lisas, et praegu koostavad nad ehitustööde tegevuskava, mis tuleb kooskõlastada muinsuskaitseametiga. “Selge on, et peame meile eraldatud raha ära kasutama,” märkis ta. “Seda raha ju üksjagu on, kuid eks näe, kui palju me selle eest teha saame.”

Toetuse kasutamise aruanne tuleb kogudusel esitada hiljemalt 2024. aasta 30. jaanuariks. See tähendab aga, et kooriruumi katuse restaureerimine peab olema lõpule viidud hiljemalt 2023. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles