Kahtla kooli noored on edukad nuti- ja mõttesportlased

Saarte Hääl
Copy
Käinas teenis Olivia Valk 8. klasside arvestuses välja pronksmedali, Marta Link saavutas 4. ja Kristin Zenkevics 5. koha. 
9. klasside arvestuses pälvis Robert Pihl hõbemedali ning Egon Saarkoppel oli viies. Keskel Kristiina Lindmets.
Käinas teenis Olivia Valk 8. klasside arvestuses välja pronksmedali, Marta Link saavutas 4. ja Kristin Zenkevics 5. koha. 9. klasside arvestuses pälvis Robert Pihl hõbemedali ning Egon Saarkoppel oli viies. Keskel Kristiina Lindmets. Foto: Kristiina Lindmetsa erakogu

Hoolimata talvisest viirushaiguste hooajast on käesolev aasta Kahtla kooli jaoks alanud väga põnevalt ja mitmekülgselt, kirjutab Kristiina Lindmets, matemaatikaõpetaja ja mõttespordi eestvedaja. 

Jaanuaris-veebruaris tegutses koroonaviirus veel üsna aktiivselt ning seetõttu jäi aineolümpiaadidest osavõtt tavapärasest kesisemaks. Õnneks tõi kastanid tulest välja Kristin Zenkevics 8. klassist, kes saavutas väga tubli 4. koha.

Haiguste periood avaldas mõju ka matemaatikavõistluse Känguru osalejate arvule, kuid enamik nuputajaid sai siiski osaleda.

Juba päev hiljem panime end täiesti uudsesse olukorda, osaledes matemaatikavõistlusel Náboj. Tegemist on rahvusvahelise võistlusega, kus osalevad viieliikmelised õpilaste võistkonnad 9.-12. klassist.

Meil tuli hakkama saada 8.-9. kl koondvõistkonnaga. 120 minuti jooksul tuleb ära lahendada võimalikult palju ülesandeid, korraga on avatud kuus ülesannet. Kui üks ära lahendada, avaneb järgmine.

Algus oli paljulubav, kuid aja möödudes hakkas võistlustuhin pisut raugema. Ega kaks tundi matemaatikat ole naljaasi. Igatahes oli uus võistlusformaat väga põnev ning meie kooli võistkond koosseisus Robert Pihl, Egon Saarkoppel, Marta Link, Olivia Valk ja Kristin Zenkevics said juurde ühe uue kogemuse.

Järgmine nädal oli mõttespordi päralt. Seda on meie koolis väga edukalt harrastatud juba 10 aastat. Aasta jooksul toimub neli vooru, milles kabe, male, gomoku, sudoku ja ristsõnade lahendamine on nädala peale ära jaotatud.

Meil on ka neid lapsi, kes jõuavad osaleda kõigil viiel alal. Märtsi lõpus toimunud viimase vooru järel tehti üldkokkuvõte.

Juba kolmas aasta järjest kuulub meile põhikoolide koondarvestuses kolmas koht. Kokku osales põhiastmes 69 erinevat kooli. Punktiarvestus käib kooli viie parema mõttesportlase punktide summa järgi. Sel õppeaastal osutusid nendeks Robert Pihl, Olivia Valk, Marta Link, Kristin Zenkevics ja Märten Toompuu.

See pole veel kõik – 42 kooli hulgas saavutasid meie vaprad gomokutajad samuti kolmanda koha. Säärane sündmus pole esmakordne, vaid leiab aset juba neljandat aastat järjest.

Enne seda oleme olnud teisel kohal ning aega veel tagasi kerides ka kõige kõrgemal astmel. Sel hooajal oli võistkonna suurim punktitooja Robert Pihl, kes individuaalarvestuses pälvis 13. koha.

Et meie laste tublidus ikka märkamata ei jääks, toon välja ka võistkondliku neljanda koha nii sudokus kui ka ristsõnade lahendamises. Mõlema ala parim oli Olivia Valk (vabariigis ind 11. koht sudokus ja 8. koht ristsõnade lahendamises).

Kõige selle kõrvalt jõudsid kolm 8. klassi neidu lisaks veel ka neljal laupäeval lihvida oma oskusi rahvusvahelisel gomokuvõistlusel. Tuleb nentida, et oli taas kord väga hea mõttespordiaasta.

Mõttespordi kõrval on au sees ka nutisport, millel on väga otsene seos matemaatika ainekavaga. Eelvoorude tulemusena pääsesid viis meie kooli õpilast oma matemaatikaalaste teadmiste ja nobedate näppude koostöö tulemusena Lääne-Eesti nutispordi finaali, mis toimus 28. märtsil Käina koolis Hiiumaal.

Käisime ja vaatasime, mis Käinas vahepeal muutunud on. Paar viimast aastat oleme finaalis osalenud üle interneti oma kodukoolist, kuid enne seda õnnestus meil korra ka Käinas kohapeal ära käia. Sel aastal teenis Olivia Valk 8. klasside arvestuses välja pronksmedali, Marta Link saavutas 4. ja Kristin Zenkevics 5. koha.

9. klasside arvestuses pälvis Robert Pihl hõbemedali ning Egon Saarkoppel oli viies. Lisaks vahvatele tulemustele oli meil ka niisama tore väljasõit.

Kuna sõltusime parvlaeva väljumisajast, jäi meil ka aega külastada Hiiumaa looduskauneid kohti ning möödaminnes andsime edasi ka venna tervitused Leigerile.

Hiiumaalt naastes arvasid õpilased, et saavad veidi hinge tõmmata, aga ei, ees ootas uus väljakutse. Nimelt oodati meid 19. aprillil Tartu Tamme Gümnaasiumisse nutispordi karikafinaali.

Võtsin mõningase mõtlemisaja, sest kuigi võistlus ise kestab ainult 35 minutit, tähendab Tartu reis saarlasele tervet päeva. Otsustajateks said seekord aga hakkajad 8. kl neiud, kes avaldasid soovi end finaalis proovile panna.

Kuna meie koolis on alla 80 õpilase, võistlesime minikarikate arvestuses. Karikas jäi küll seekord mandrimaale, kuid ka kolmas koht on meie väikese kooli jaoks suur asi.

Võistkonda esindasid Olivia Valk ja Marta Link, kes tegid mõlemad ka individuaalarvestuses arvestatava tulemuse.

Tähelepanelik lugeja on ilmselt juba märganud, et võistlused on küll erinevad, aga neil osalevad õpilased on enamasti samad. Nii mõnelgi võib nüüd tekkida küsimus, kas need lapsed jõuavad koolis tegeleda ka oma põhitööga, õppimisega?

Et see mure kedagi painama ei jääks, võin öelda, et valdavalt on nad kõik ka väga tublid ja püüdlikud õppurid, mängivad pilli ja palli, ...

Vot just sellised ägedad lapsed on meie väikeses Kahtla koolis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles