GALERII Salme laevmatused tõid Saaremaale rahvusvahelise viikingiuurijate seltskonna

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy

Täna algas Kuressaares Thule Kojas kahepäevane konverents „Viikingid enne viikingeid“, kus eri valdkondade spetsialistid käsitlevad Salme laevmatuste ja viikingiaja algusega seonduvaid küsimusi.

Konverentsi moderaator, arheoloog Ragnar Saage märkis, et Salme uurimistööd on pigem alles algusjärgus, sest suuremad publikatsioonid on veel töös ja leiuga seoses on veel palju tahke, mida pole üldse uuritud, aga mida kindlasti tuleks teha, sest materjal on ju suurepärane.

Avaettekandes rääkis Uppsala ülikooli professor Neil Price ülikooli kümneaastasest programmist, mis uurib nö viikingite fenomeni algeid. Ühe osa programmist moodustab Uppsalas asuv Valsgärde kalmistu, milles leidub ka hulk laevmatuseid. Siit tekkis ka seos Salme matustega ja vajadus koostööks Eesti ja Rootsi uurijate vahel.

Salme laevade väljakaevamisi juhtinud arheoloogiadoktor Jüri Peets andis ülevaate laevade leidimisest ja mitme aasta peale veninud kaevamistöödest.

Pärastlõunal astuvad konverentsil üles Marge Konsa ja Alar Rosentau Tartu ülikoolist ning Liina Maldre ja Marika Mägi Tallinna ülikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles