VALEINFO Vene troll üritas Saaremaa kogukonnale ukrainlaste "abil" kiilu vahele virutada

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Valepostitus.
Valepostitus. Foto: Saarte Hääl / Facebook

Facebooki "Märgatud: Saaremaal" gruppi ilmus eelmisel nädalal mõneks ajaks anonüümne väide, et Kuressaare Ukraina infopunktis soritakse annetatud esemed läbi ja võetakse parem kraam ära.

"Levivale infole sotsiaalmeedias reageeris meie veebipolitseinik, kes suhtles postituse tegijaga ja edastas info kontrollimiseks vallavalitsusele," ütles Saarte Häälele Kuressaare politseijaoskonna piirkonnavanem Minna Raun.

Politsei töö tulemusel valeinfo kustutati.

Vallavanem Madis Kallas lisas, et anonüümne postitus sisaldas pahatahtlikku laimu: "Selliste postitustega proovitakse tekitada kogukondades pingeid ja Saaremaa ei ole paraku ainus piirkond Eestis, kus seda üritatakse."

Taoliste provokatsioonide eest on vallavalitsust korduvalt hoiatanud ka politsei.

"Oleme väga tänulikud kõigile vabatahtlikele, kes on infopunktis abis käinud ja aidanud Ukraina sõjapõgenikel Saaremaa eluga paremini kohaneda," ütles Madis Kallas.

Veebipolitseinik Elina Laasi täiendas, et alati tasub enne sotsiaalmeedias postitamist mõelda läbi, kas ja millist infot levitada.

Laasi sõnul võib kontrollimata info külvata rohkelt segadust ja alusetut paanikat. Väga palju on juhtumeid, kus osa infot on edastamise käigus kaduma läinud, muutunud "põnevamaks" või saanud juurde lisadetaile, mida algselt ei olnud.

Veebikonstaabel täiendas, et kui rääkida trollimisest, siis tasub samuti alati mõelda, kas levitatav info vastab tõele ja kui see tundub kahtlane, siis mitte ise seda edasi jagada ja anda sellest teada politseile.

"Kui keegi levitab valeinfot, saab näiteks Facebookis sellest ka raporteerida. Mida rohkem inimesi valeinfo kohta raporteerib, seda suurem on tõenäosus, et info või postitus eemaldatakse."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles