Tänavu lahkunud Rauna Maie loomingut saab imetleda juubelinäitusel Tornimäel

Copy
Tikand. Foto on illustreeriv
Tikand. Foto on illustreeriv Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Tänavu märtsis pilve peale puhkama läinud Maie Terast ehk Rauna Maiet teati ennekõike kui imelist tikkijat ja pätimeistrit ehk Muhu tikitud susside valmistajat.

Varasemas elus Paemäel kalanduses ja Sinimäe sigalas töötanud, tegi tubli naine 40-aastasena kannapöörde ja läks rahvakunstimeistrite koondisesse UKU käsitööõpilaseks.

Tornimäe külje all Välta külas 80 aastat tagasi sündinud Maiel olid lahtised käed ja ilumeele oli pärinud ilmselt oma muhulasest emalt, sest tema Orissaare UKU mentorid, legendaarsed tikkijad Melanie Sepp ehk Sepa Laani ja Salme Põldemaa jäid oma õpilasega rahule.

Muhulastele omase värvitunnetusega Rauna Maie oli väga hinnatud roosija (loe: Muhu lilltikandi tegija), kes komponeeris tikandimustreid ning tegi Muhu pätid otsast lõpuni ise – roosis, õmbles ja tallutas. Tema töid, lugematul arvul tikitud mobiili- ja kandekotte, pluuse, džempreid, kleite, seelikuid, vöösid, roositud pätte ja üle 20 Muhu täismõõtmes roositud teki (loe: vaiba) on tellitud/kingitud nii saarel, mandril kui ka laias maailmas. Imetlusväärne – on ju teada vaid üksikuid käsitöömeistreid, kes suudavad oma elu jooksul üle kolme roositud teki valmis teha!

Maie tegi oma perele, külarahvale ja muidu tahtjatele pätte – pommpätte – ka igapäevakäimisteks (need olid ilma tikandita) ja vormis teiste tikitud pätipealsed sobivas mõõdus sussideks. Käsitöömeistri tugisambaks oli tema abikaasa Toomas, kes andeka puidutöömeistrina voolis vajalikus suuruses pätipakud ehk liistud.

Rauna pererahva ilumeel ja lahtised käed peegelduvad tänagi kaunilt kujundatud kodus ja koduaias. Maie oli ka väljaspool kodu aktiivne – pidas kaua Välta külavanema ja külakrooniku ametit ning laulis ligi 25 aastat Tornimäe rahvamaja naisansamblis Vokiratas, olles ka ansambli arhivaar. Kaaslauljate sõnul oli Maie alati positiivse suhtumisega, öeldes: “Kui kutsutakse [esinema], tuleb minna!” Tornimäe kiriku koguduse pere tundis oma pikaajalist liiget Maie Terast kui empaatilist ja abivalmis inimest.

Rauna Maie ei jõudnud ise oma 80 aasta juubelit tähistada, seega teeme meie, tema siia jäänud kaasteelised, seda tema auks. Mis saab veel ilusam olla juubelinäitusest, kus saab veel kord imetleda Maie kätetööd, mis ilma pealt kokku korjatud.

Täpselt sünniaastapäeval, 19. mail kell 17 avame Tornimäe rahvamaja II korruse rõdul Maie Terase käsitöönäituse naisansambli Vokiratas laulu saatel. Näitus jääb avatuks 7. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles