Leisi tulevase teenusmaja asukoht tekitas elava arutelu

BNS
Copy
Leisi teenuskeskus
Leisi teenuskeskus Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Leisi osavallakogu otsustas oma viimasel koosolekul, et Leisi peab saama omale eakate majutamiseks teenusmaja, ent selle täpses asukohas ei ole veel üksmeelele jõutud, vahendab BNS.

Kohalikud elanikud pakkusid lisaks Leisi kooli internaadi ja noortekeskuse kõrvale Köögivilja kinnistutele veel Pargi kinnistu, aga viimast varianti ei pooldatud, sest vääriselupaik peab jääma puhkealaks. Kõige sobivamaks pidasid kohalikud Köögivilja kinnistut. Kohalikud elanikud leidsid, et teenusmaja peab asuma kindlasti Leisis – osavalla keskuses, mida pole aastakümneid arendatud.

Osavallakogu koosolekul tõstatati küsimus, miks ei või teenusmaja olla Pärsamal ja kas seda on üldse vaja? Leisi sotsiaaltöötajad leiavad, et teenusmaja on vajalik ehitis nende jaoks, kes enda teenindamisega veel toime tulevad, aga kellele käib üle jõu ahju kütmine, lume lükkamine jms tööd. Raskemate terviseprobleemide korral kutsutakse teenusmaja elanikele kiirabi ja vajadusel suunatakse nad hooldekodusse. Vältimatu abi andmine viie minuti jooksul on üksi kodus elavatel eakatel välistatud, teenusmaja töötaja saab kiiresti abi kutsuda.

Osavallakogu koosolekul tehti ettepanek, et teenusmaja võiks olla katlamaja lähedal, sest sel juhul on hoone küttekulud märksa väiksemad, kui soojuspumpade kasutamisel või aleviku keskusesse pika trassi ehitamisel.

Saaremaa abivallavanem Mikk Tuisk tõi näite, et Mustjalas asub katlamaja uusehitisest kaugel, pansionaati hakatakse kütma õhk-vesi soojuspumbaga, mis saab olulise osa elektrist katusele paigaldatavatelt päikesepaneelidelt.

„Mustjala hoone projekteerimisel tehtud kalkulatsioonid andsid tulemuseks, et katuse maksimaalsel katmisel päikesepaneelidega ei ole vaja ka talvel elektrit kuigi palju juurde osta. Loomulikult sõltub ühe või teise variandi majanduslik kasumlikkus elektri hinnast. Päikesepaneelid peab A-energiaklassi puhul nagunii katusele panema, aga vajadusel võib suhelda eramaaomanikuga tema maade vallale ostmise suhtes,” ütles Tuisk.

Abivallavanem lubas uurida, kas on mõistlik ehitada keskküttetrass Leisi aleviku keskuseni koos vee- ja kanalisatsioonitrassiga. „Detailplaneeringu algatamisega võib veel veidi viivitada, aga hiljemalt kuu aja pärast peab otsustama. Mustjala pansionaadi täiendustega projekti kasutamine võimaldab kokku hoida nii aega kui raha,” rõhutas abivallavanem. Ta lubas, et vald tellib eelhinnangu, mille eesmärgiks on kaaluda, missugune asukoht teenusmaja jaoks on majanduslikult kõige mõistlikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles