ÕNNE JUUBILARILE Laulumaias Aliide Saar jõudis eluteel sajanda verstapostini

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Aliide Saar koos tütre Laine Randmetsaga oma kodus Koikla külas.
Aliide Saar koos tütre Laine Randmetsaga oma kodus Koikla külas. Foto: Maire Käärid

28. mail tähistas Aliide Saar 100. sünnipäeva. Saaremaa vallavalitsuse nimel käis juubilari õnnitlemas abivallavanem Maire Käärid.

Sünnipäevalaps on pärit Saarekülast, kuid elu keerdkäikude tõttu rajas oma kodu Koikla külasse, kus elab koos tütre Laine Randmetsaga (79) tänaseni.

Vaatamata kõrgele eale on vanaproua elurõõmus ja positiivse ellusuhtumisega. Hommikuse laulmisega (teab väga palju laulusõnu peast) annab tütrele märku, et on ärkvel ja ootab hommikukohvi (hommikukohvi serveerib tütar Aliide magamistuppa). Aliide muusikaline anne on edasi pärandatud ka noorematele põlvedele.

Sünnipäevalapse arvates on kõrgeealisuse saladuseks töö, töö ja veel kord töö. Lisaks kolhoositööle (lüpsis käsitsi lehmi jms) nõudis hoolt ja vaeva ka kodune majapidamine, kus samuti loomad hoolt vajasidt. Saatuse tahtel jäi Aliide juba 42. aastaselt leseks, kuid elu vajas elamist ja nõudis naiselt kahe inimese jõuvarusid.

Siis kui tütar Laine tuli ema juurde elama, tundis vanaproua kergendust, sest igapäevaseid töid ja tegemisi sai jagada. Kahekesi elamine andis tagasi ka turvatunde. Aliide sõnul on ta õnnelik inimene, sest saab elada oma kodus. Kuigi suuremad ja raskemad tööd on tehtud, liigub Aliide ka praegu abivahendi abil õues ringi.

Pikad eluaastad on lühendanud vanaproua eesnime ja kõik tuttavad kutsuvad teda Liideks. Isegi kirjad tulevad selle nimega kohale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles