Sten Tamkivi ⟩ Ühendatud saaremaailm

Copy
Sten Tamkivi.
Sten Tamkivi. Foto: Sander Ilvest

“Kas on midagi saaremaisemat kui suitsuangerjas? Jah, seesama meite kala, kes ujub kohale… Sargasso merest, mis asub kaugel Atlandi ookeanis,” kirjutab Sten Tamkivi, ettevõtja ja investor Ruhvest.

Singapuri ülikooli õppejõud Parag Khanna märkis oma raamatus “Connectography” tabavalt, et on eksitav kulutada tinti või piksleid maakaartidel nende joonte tõmbamisele, mis inimesi eraldavad. Palju olulisemad on need jooned, mis inimesi ühendavad: laeva- ja lennuliinid, maanteed ja sillad, elektri- ja valguskaablid, gaasitrassid ja turismiteed, telefonikõned ja koostöölepped. Aga millegipärast on selliste joontega kaarte seni trükitud väga vähe.

Saarlane teab, et kaardipealne joon saare ümber on — erinevalt näiteks Eesti-Läti piirist Valgamaal — ka päriselt, füüsiliselt olemas. Kivisest rannast saab märg meri, kus liiga kaugele ei jaluta. Aga saarlane pole vett kunagi käsitlenud piirajana, vaid võimaluste loojana. Randa jõudes ei jää kuhugi minemata ega ükski ühendus loomata. Kala saab tuua veest maale ja inimesel tuleb veele minnes vahetada vaid sõiduvahendit. Seda teadsid nii viikingid, admiral von Bellingshausen kui ka Kihelkonna kalur, kes käis Põhjamerel krevetti püüdmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles