JUHTKIRI ⟩ Kus nõudlust, seal pakkumist?

Saarte Hääl
Copy
Alkohol poes.
Alkohol poes. Foto: Eero Vabamägi

Eesti konjunktuuriinstituudi uuringust selgub, et Saare maakond on alkoholi jaemüügi lubade ja elanike suhtarvu poolest Eestis lausa esikohal. Muidugi tuleb siin arvestada tõika, et kogu poodides ja meelelahutusasutustes müüdav joovastav kraam pole mõeldud üksnes oma saarte elanikele. Käib ju saartel hulk muudki rahvast, sealhulgas turiste. Kus nõudlust, seal pakkumist.

Eraldi Saare maakonna elanike joomisharjumusi selles uuringus luubi alla võetud ei ole. Küll aga võib sealt lugeda, et mullu suurenes alkoholitarbimine 2020. aastaga võrreldes ühe täiskasvanud elaniku kohta Eestis 2,3%. Absoluutalkoholiks arvestatuna jõid Eesti inimesed aga 9,2 liitrit elaniku kohta.

Need on numbrid, mille üle pole põhjust uhkust tunda. Sest sinna on usinasti panustanud need inimesed, kes joovastavat kraami liiga usinasti maitsnud on. Kes purjuspäi rooli istuvad, äride aknaid segi peksavad, kaaskodanikele kallale lähevad. See loetelu võiks jätkuda lõputult.

Alkoholi nimetatakse tarkade inimeste joogiks mitte ilmaasjata. Tark teab, et kui märjukesega liialdada, võib see inimese hoopistükkis lolliks teha. Olgu too muidu nii tark kui tahes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles