Hinnang Meretuuleparkide ühenduseks sobib ka üldplaneering

BNS
Copy
Foto: MICHAEL KOOREN/REUTERS

Saare Wind Energy tellitud ja Hendrikson & Ko üld-ja regionaalplaneeringute osakonna juhataja Pille Metspalu koostatud hinnangu järgi sobiks Saaremaast läänes arendatavate meretuuleparkide elektri õhuliini kavandamiseks riigi eriplaneeringu asemel ka üldplaneering või kohaliku omavalitsuse eriplaneering.

Saaremaal ja Läänerannas plaanitakse meretuuleparkide ühendamiseks 330-kilovoldist liini. Metspalu märkis oma hinnngus, et kehtiva planeerimisseaduse järgi tuleb kõrgepingeliinile alates pingest 110 kilovolti koostada riigi eriplaneering, kui ehitise asukoha valiku või toimimise vastu on suur riiklik või rahvusvaheline huvi.

Kuna meretuulepargid aitavad täita Eesti riigi poolt seatud kliimaeesmärke, kasvatavad energiajulgeolekut ja loovad täiendava energiaallika, on ehitise vastu eeldatavalt suur riiklik huvi, mistõttu tuleks riigi eriplaneeringut Metspalu esmasel analüüsil pidada eelistatuimaks ja ühtlasi juriidiliselt korrektseks planeeringuliigiks Saaremaast läänes asuvate meretuuleparkide elektriühenduse loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles