Ülekandevõimsused jäävad Muhu uue suure päikesepargi jaoks väga napiks

BNS
Copy
Kõrgest elektrihinnast vapustatud eestimaalased toodavad elektrit sellise tuhinaga, et see ei mahu Elektrilevi võrku enam hästi äragi.
Kõrgest elektrihinnast vapustatud eestimaalased toodavad elektrit sellise tuhinaga, et see ei mahu Elektrilevi võrku enam hästi äragi. Foto: Elmo Riig/Sakala

Muhu vallavolikogu kehtestas küll Muhumaal Kuivastu külas detailplaneeringu, mille kohaselt soovib AS Eleväli rajada Helme kinnistutele 5-megavatise võimsusega päikesepargi, kuid ülekandevõimsuse nappimise tõttu Eesti elektrivõrgus jääb see suure tõenäosusega ära.

AS Eleväli päikeseelektrijaamadega tegeleva Taavi Klaose sõnul on plaan küll päikesepark rajada, kuid pigem ei saa seda teha, sest ülekandevõimsus Eesti elektrivõrgus ei ole selleks piisav.

„Andsime küll sisse elektrivõrguga liitumise taotluse Elektrilevisse, mida seal menetletakse kuni aasta. Seejärel saame vastuse, kas saame liituda või mitte. Arvestades praegust situatsiooni elektrivõrgus me ilmselt liitumist ei saa, sest vaba võimsust ei ole,” ütles Klaos BNSile. Teiseks võimaluseks oleks tema sõnul investeerida miljoneid eurosid, aga siis kaob päikesepargi rajamise tasuvus ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles