VASTULAUSE Kulude kokkuhoid niitmata jätmisel ei ole mitte eesmärk, vaid hea tulemus

Mikk Tuisk
, Saaremaa abivallavanem
Copy
ELURIKKUS: Kuressaare linnapargis jäetakse niitmata, et säilitada elurikkus.
ELURIKKUS: Kuressaare linnapargis jäetakse niitmata, et säilitada elurikkus. Foto: Maanus Maasing / Saarte Hääl

Vastulause 28. juunil Saarte Hääles ilmunud loole “Ebatasane asfalt, niitmata park ja pügatud teeääred”. 

Saaremaa vallavalitsus peab vajalikuks selgitada lähemalt ja vastata 28. juunil Saarte Hääles avaldatud loos esitatud seisukohtadele. Kommenteerib abivallavanem Mikk Tuisk:

Esiteks – loo autor väidab ekslikult, et Kuressaare ringtee hooldamise, sh remonttööde ja asfalteerimise eest vastutab Saaremaa Vallavalitsus. Siiski on tegu n-ö riigiteega ning selle hooldamise eest vastutab Transpordiamet.

Sellegipoolest on tagasiside igati oodatud ning ka vallavalitsus ise saab riigiametile vajadusel seisukohad edastada.

Teiseks – Kuressaare lossipargi hooldamisest. Peame vajalikuks taas selgitada, et pargi harvem niitmine ei ole mitte esmajärjekorras kütuse kokkuhoiuks (nagu väidab loo autor), vaid elurikkuse suurendamiseks linnakeskkonnas nii taimedele kui ka kasulikele putukatele sobilike tingimuste loomise näol.

Nagu selgitas hiljuti ka vallavalitsuse keskkonnaosakonna juhataja Saarte Hääles (15.06.2022 SH), levib Eestis ja laiemaski maailmas aina enam seisukoht, et avalikus ruumis murulappide harvem pügamine on asjakohane, edendades niiviisi otseselt looduslikku mitmekesisust.

Hoidumine fossiilisete kütuste kasutamisest hoiab linnalist elukeskkonda puhtamana meie kõigi jaoks – kulude kokkuhoid ei ole siinkohas mitte eesmärk, vaid hea tulemus, mis käib sellega kaasas.

Samuti kinnitab Kuressaare Linnamajandus, et erineva prahi, sealjuures oksarisu koristamisega tegeletakse pidevalt.

Kuna pargi teid hooldatakse mitte puhuritega, vaid rehadega – ka selleks, et park oleks suviti tolmuvabam – võib ühe või teise oksa koristamiseni jõudmine võtta teinekord ka aega.

Kolmandaks – tulles maanteede äärte ja kraavide puhastamise juurde, tuleb taas jälgida, kas tegu on riigimaanteega, mille hoolduse eest vastutab transpordiamet ja selle koostööpartnerid, või kohaliku teega, mille hoolduse eest vastutab vallavalitsuse hallatav asutus.

Kohalike teede puhul soovib vald alati leida tasakaalu keskkonnahoiu ja turvalisuse vahel.

Lisaks on Eestis kehtestatud maanteedele seisundi nõuded, mis kohustavad teeääri teatud sagedusega niitma ja seda eelkõige siis liiklusohutust silmas pidades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles