HARLI ULJAS ⟩ Tuulepark toob vähem sademeid Saaremaale

Copy
Foto: MICHAEL KOOREN/REUTERS

Saaremaa lääneküljele rajatud tuulepark toob teadusuuringute põhjal kaasa sadamete vähenemise ranniku piirkonnas. Seetõttu vajab ka uus tuulepark eelnevate olude ja järgnevate mõjude jälgimist.

Üksiku tuuliku mõju on väike või puudub üldse. Aga kui koos on sadu ligi 300 meetri kõrguseid tuulikuid, siis nendel saab olema mõju. Püüdsin otsida, mis mõju võiks olla merel asuval tuulepargil, millest allatuult jääb rannik. Mida see kaasa toob? Otsisin tavalisi teemat avavaid andmeid Google’ist, mitte teadusandmebaasidest.

Üks Hollandis 2019. aastal avaldatud mudeldus sealsete Põhjamerel asuvate tuuleparkide mõju kohta meteoroloogilistele tingimustele, kirjeldab et tuulepargid tõid kaasa temperatuuri languse (0,1–0,2 kraadi K), õhuniiskuse väikese vähenemise, sademetega seotud mustrite muutumise. Sademeid oli rohkem tuuleparkide juures ja vähem maismaal, aga maismaal oli ka piirkondi, kus sademeid oli rohkem –, samuti oli mõjuks tuule kiiruse vähenemise tuuleparkidest allatuult. Selles mudelis ei jõua tuule kiiruse vähenemine rannikule. Toodi ka välja, et tuuliku kõrgus on oluline, samuti erinevate turbiinide mõju analüüsimine. Mudelis vaadeldi vaid ühte osa aastast. Mudelis arvestati tuulikutega, mille rootori diameeter oli 167 meetrit, ehk siis väiksem Saaremaa tuuleparki plaanitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles