MUHU UUDISSED ⟩ Külla! Külla! Nõmmkülla!

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit! Neh, siis kui kodu oo kõik aidaalused ja keldrid kenaste ead-paramad täis, oo just paras aeg minna ja uudista, mis kua teeseküla rahvas omale varun oo. Või omad nuabrid. Või kis tahes.

Igatahes oodetse selle kange süömavestivali aegas, midast muakondas paergu kangest pietse, rahvast Nõmmkülase. Et nõnna kut juba üks muhulane moole õikas, et "Külla! Külla! Nõmmkülla!". Neh, Nõmmkülas oo vägagid moekas külaväljak. Sial tihasse iga sui leedutuld ja oo muidkid pidusid pietud. Küll paljast oma pere pärast ja terve külaga ja isegid mitme külaga.

Ja kangeid kokasid sial külas juba jägub! Ja oo nõuksi mehi kua, kis metsast ja isegid viel mere pialt värskid kojo toovad, misest keedusse üles suab panna. Neh, ja Nõmmkülas ju tiadupärast tegutseb Muhu lihakombinaat kua. Ja oma taememua ja suuretuhli aid oo masu igas Nõmmküla peres. Ja kui kõik nõuke nasvärk paerst kokku aada! Neh, ila akkab juba palja mõtte piale tilkuma.

Nõnna siis oodetsegid kõiki laupa kellu kahestteistmest Nõmmküla külaväljaku piale, kus kuulukse olavad sellepääva külakohvik Uluk ja Lammas. Neh, eritoidusseks olla sial metsanotsu maks ja suitsuliha. Ja eks suab muudkid, midast loomdest tiha suab. Suab sial sammas noti all põlast võtta ja suab kojo seltsi kua osta. Küla tudvustatse kua uvilistele. Ja pissike kunstinäitus oo üles pantud. Ja mudud suab taidlust kua nähe. Ilma selleta ep lähä Muhus ükskid sündmus müöda mitte.

Neh, ma või ütelda, et Nõmmküla külaväljaku pial ma ole köin. Ikka änam kut ühel korral. Ja igakordas ma kiida ja imetle neid mehi ja poissa, kis oo viisin vaeva nähe ja nõuksed uhked notialused ja muud vägevad asjad sõnna ehita. Ja neh, et lats tulli enne lageks kua tiha, sie tüe viel üleselle. Ja kis põle viel köin mitte, siis igatahes tasub köia ja uudista. Neh, ja kui kena maotääve viel lisaks suab, siis ju põhjust küll ning viel. Nõnna et sii põle änam mõtelda miskit. Tuleb laupa ää köia.

Ja kui kõht ead-paramad täis oo maugitud ja mõned tunnid söömapäälist kua võetud, siis õhta kellu seitsmest suab minna Koguva Vanatoale manduliinisid kuulama. Piletime suab juba ette osta. Kümme eurut tükk ja enne pidu algust Vanatoal juba viistesn. Ja perepiletid oo kakskümmend viis ja kolmkümmend. Ja kontsert akkab pihta kellu seitsmest.

Olge siis ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles