JUHTKIRI ⟩ Pöördumatud otsused

Saarte Hääl
Copy
Koolikell
Koolikell Foto: Urmas Luik

Sündide arv Saare maakonnas on nigel – aastas näeb ilmavalgust keskmiselt 300 last. Ka kooliteed alustavate laste arv on kõvasti pisem kui aastakümneid tagasi.

Pole haruldased need sügised, kus mõnes väikeses maakoolis ei lähe 1. klassi ainsatki last. Ja kui pole esimest klassi, pole järgmisel aastal ka teist, ülejärgmisel kolmandat ja nii edasi. Liitklassid on sellistes koolides tavaline nähtus. Paari järgmise aasta jooksul kärbitakse kolm Saaremaa maapiirkonna põhikooli kuuele või neljale klassile, üks senine kuueklassiline kool muudetakse aga neljaklassiliseks. Kuigi kohalik kogukond on enamasti selliste otsuste vastu, jäävad peale majanduslikud kaalutlused.

Paraku on suur oht, et kärbitud koolidel tuleb varem või hiljem uksed sulgeda. Sest kui on valida, kas panna oma võsu kodule lähimasse neljaklassilisse või kaugemal asuvasse 9-klassilisse põhikooli, valivad paljud pered viimase variandi. Selleks, et pakkuda lastele stabiilsust.

Võib ju öelda, et suletud koolid või kooliastmed saab vajadusel taas avada. Paraku pole paarist viimasest aastakümnest vähemalt Saare maakonnast tuua ühtki näidet, kus seda tehtud oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles