KÜLAVAHELOOD: Neemi hiilgus suvekuudel

Aare Laine
Copy
KÜLAELU EDENDAJAD Erki Ligi, Kristi Nõgu ja Indrek Nõgu tegutsevad ühise eesmärgi nimel.
KÜLAELU EDENDAJAD Erki Ligi, Kristi Nõgu ja Indrek Nõgu tegutsevad ühise eesmärgi nimel. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Unguma lahe äärne Neemi küla on üks kolmest konkureerimaks Tagaranna ja Undva külaga Saaremaa aasta küla 2022 tiitlile. Saatejuht Aare Laine avas Külavahelugude mikrofoni Neemil Mihkel Ranna dendraariumi väravas, kus tema vestluskaaslasteks olid Kristi Nõgu, Indrek Nõgu ja Erki Ligi.

Saatejuht teavitab kuulajaid, et dendraariumit hakkas külasepp Mihkel Rand rajama 1925. aastal. Peagi saab see kuulus liigirikas taimeaed saja aastaseks.

Teine tuntud paik Neemil on kolm aastat tagasi rajatud labürint. Külas elab hobilendur Andres Peet, kes oma väikelennukiga sõidutanud ka külaelanikke, näitamaks neile, kuidas koduküla taevalaotusest paistab. 

Oma koduküla Saaremaa aasta küla nominendiks esitanud Kristi Nõgu tõdeb, et küla üks peamisi märksõnu on kindlasti fenomenaalne suvemelu. Külas veedab oma suvevaheaega ligikaudu 30 last. Sel ajal on küla kui kõikide laste suur õu, kus nende kilkeid saab kuulda hommikust hilisõhtuni.

Sõidetakse jalgratastega ja mängitakse hoovides ning terve külavahel. Lemmiktegevused on kiikumine (kaasa arvatud külakiik), batuudil hüppamine, jalgpalli mängimine, kuumadel suvepäevadel kindlasti ka basseinides möllamine. Samuti meeldib neil dendraariumis peitust või ukakat mängida.

Suuremad lapsed kogunevad mõnel õhtul dendraariumisse, et õudusjutte rääkida. See on neile ühtaegu hirmus ja põnev kogemus. Peredega koos korraldatakse ühiseid filmiõhtuid, aaretejahte, lõkkeõhtuid jne.

Külainimesed tõdevad suure õhinaga, et Neemi küla elab suviti just sellist elu, nagu vanasti, kui nemad lapsed olid. On täiesti tavaline, et ühe hoovi peal vedeleb maas korraga kümmekond jalgratast ja sama palju lapsi möllab läheduses. Need on hetked, millest linnast maale kolinud pere on unistanud. Need on hetked, kui saame hõisata et küla elab oma täies hiilguses. Nii kirjeldab Krisi Nõgu Neemit ka Saarte koostöökogule saadetud motivatsioonikirjas.

Labürindi ehitas külaseltsi juhatuse liige, looduskunstnik Indrek Nõgu, kes tuntust kogunud ka omalaadsete muusikariistade didzeriduude valmistajana ja mängijana. Indrek annab teada, et labürindi ümber rajas ta kõrvitsakasvanduse. Kõrvitsaid kasvatab ta põldudel mädamanema kippunud pooleks lõigatud heinapallides. Saak oli hea - salve korjas ta enam kui sada kõrvitsat. Nõnda siis on looduskunstnik Indrek Nõgu külas ka uuenduste katsetaja-elluviija.

Külaseltsi juhatuse liikme Erki Ligi initsiatiivil alustati aastaid tagasi vana postimaja rekonstrueerimist. Erki toonitab saates, et külarahva jaoks ei ole aasta küla väljaselgitamisel võit kõige tähtsam. Oluliseks peab ta küla arendamiseks tehtut ja seda, et kavandatu ellu viia.

Tallinnas tööd tegev külaseltsi juhatuse liige Kalmer Kirst annab telefoniintervjuus teada, mis on tema meelest Neeme küla plussid ning toonitab et külainimesed hoiavad kokku tegutsedes ühise eesmärgi nimel. 

Kuula saadet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles