Mida küll teha kodus kukkuvate eakatega?

Katrin Pauts
, kirjanik
Copy
Katrin Pauts.
Katrin Pauts. Foto: Tairo Lutter

"Loodetavasti jõuab päästeameti kampaania, mis loodab vähendada vanainimeste kodus kukkumiste arvu, ka sihtrühma endani. Mul on mulje, et infot jagatakse alarahastatud valdkondades aga pika hambaga, sest muidu peaks hakkama abi ka päriselt osutama," kirjutab kirjanik Katrin Pauts (Keskerakond).

Kui päästeamet hiljuti Postimehe veebisaates oma kampaaniat tutvustas, loeti ette masendavat statistikat. Päästeametil oli mullu 943 kukkunutega seotud väljakutset (tavaliselt tuleb päästeametil kiirabile lukus uks lahti teha). Seda on paarisaja võrra rohkem kui tunamullu. Väljakutsetest ca kolmandik on fataalsed ehk abivajaja elu päästa ei õnnestu. Keskmine kodus kukkuv inimene on 76-aastane, liikumisraskustega ning elab üksi linnas kortermajas. Kukutakse põhiliselt vannitoas.

Mida kukkumiste vastu siis ära teha? Päästeameti nõuanded olid kaunis üldised. Tuleb rohkem hoolida. Koostööd peaksid tegema eaka lähedased, kogukond ja omavalitsus. Eakate kodud peaksid olema eakohased ehk põrandad mittelibedad ja abivahendid käeulatuses. Eakale sugulasele tasuks kord päevas helistada. Kasutada saab mitmesuguseid andureid ja nutiseadmeid (tunnistan, et kuulsin mõnest vidinast esimest korda).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles