JUHTKIRI Lõputu prügikorraldus

Saarte Hääl
Copy
Prügi.
Prügi. Foto: RMK

Prügimajanduses on karmid nõuded, kuid nende täitmine võtab alati aega. Saaremaal liigutakse tasapisi selle poole, et saaks täidetud nõue, mille kohaselt peab jäätmejaam asuma jäätmevaldajast 15 kilomeetri kaugusel.

Jäätmete sorteerimine ja kogumine oli inimeste jaoks esialgu uus tegevus, mis nõudis harjumist. Kes mäletab seda aega, mil tuli hakata prügi sorteerima, siis milline vastuseis sellele algul oli. Miks peab, kui eluaeg on teisiti hakkama saadud?

Jäätmejaama asumist prügivaldaja lähedal põhjendatakse muu hulgas sellega, et suur vahemaa suurendab tõenäosust, et prügi ei viidagi jäätmejaama, vaid sokutatakse metsa, võõrastesse konteineritesse või avalikesse pakendikonteineritesse või põletatakse.

Karta on, et ka uute jäätmejaamade rajamine ei kaota ära prügisokutamist ega põletamist. Eluaeg ju nii tehtud. Nii mõnelegi ei mahu tänaseni pähe, et prügi äraviimise eest tuleb maksta.

Kõik sellised sammud, nagu ka seesama jäätmejaamade loomine, on kindlasti väga vajalikud, kuid kõik hakkab ikkagi pihta meist endist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles