Andres Tamm: sõpradele kingitus, vaenlastele peavalu

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KODUKANT: Sünnipaiga Roomasaarega jäi Andres Tamm seotuks oma elupäevade lõpuni.
KODUKANT: Sünnipaiga Roomasaarega jäi Andres Tamm seotuks oma elupäevade lõpuni. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Manalateele siirdunud advokaati ja purjetamisentusiasti Andres Tamme  (12.11.1955–26.12.2022) mäletatakse värvika isiksusena nii igapäevatöös kui ka sõprade ringis.

Kuressaares Roomasaare karjamaal ja rannas sirgunud Tamm siirdus pärast keskkooli lõpetamist 1974. aastal Tartusse ja asus ülikoolis studeerima õigusteadust. Kooli lõpetamise järel töötas ta mõnda aega Kohtla-Järvel, kuid peagi naasis Saaremaale ja jäigi siia advokaadina praktiseerima.

Erialases tegevuses iseloomustas Tamme käekirja jõulisus, mis enamasti tõi ka edu. Vajadusel tegi ta koostööd oma kunagiste koolivendade ja kolleegidega.

Andres Tamm oli kompromissitu õiguse tagaajaja ka kodanikuna, mis väljendus näiteks tema erinevates seisukohavõttudes kohaliku ajakirjanduse veergudel.

Rannapoisina oli Tamme suurim hobi ja armastus purjetamine, millele ta andis sõrme juba 1967. aastal, kui hakkas legendaarse Heiti Rebase õhutusel käima kodust vaid kiviviske kaugusele jäävas Tori sadamas Kalevi jahtklubis. Alguses seilas Optimistil, edasi Kadetil, Kiisal ja lõpuks päris suurtel jahtidel. Viimaseks aluseks jäi talle Katariina Jee.

Katariina Jee kapten ja Andres Tamme kauaaegne sõber Mart Tamm ütles, et Andres oli laevas alati üks põhimehi. Küll kuraasikas, aga samas väga hinnatud kaaslane. “Omadele suurepärane sõber, vaenlastele tõeline peavalu,” iseloomustas ta lahkunud meeskonnakaaslast. “Ta tahtis väga purjetada, seetõttu osales alati ja oli sealjuures tulihingeline võitleja, isegi kangekaelne. Kui oli mingeid vaidlusi, siis kõrvale ta ei jäänud,” märkis Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles