Ülo Tuulik ⟩ Ajaloost alati paraku ei õpita

Ülo Tuulik
, kirjanik
Copy
Ülo Tuulik
Ülo Tuulik Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Möödunud aasta lõppes globaalsete muredega ja uus samal kombel ka jätkub – oleme sattunud muredeperioodi. Teinekord ei õpita ajaloost midagi ja teinegi kord ajalugu kordub," ütles kirjanik ja publitsist Ülo Tuulik raadio Kadi saates "Keskpäev".

Kui venelased tungisid mullu veebruaris Ukrainale kallale sildi all, et nad tahavad hävitada fašistlikku kooslust oma naabrite juures, meenutasin üht meie kaasmaalast Alfred Rosenbergi, kes oli Hitleri-Saksamaa ehk Kolmanda riigi peaideoloog. Rosenberg oli sündinud ja koolis käinud Tallinnas. Tal oli poliitiline päevik, mida ta pidas 1934.–1945. aastani. Rosenbergi poliitiline päevik oli üks dokument, mille alusel Nürnbergi protsessil paljudele inimestele süüdistus esitati. See päevik läks mingil kombel kaduma, ent 2013. aastal leiti päevik uuesti üles Ameerika Ühendriikidest, kus see oli ühe kollektsionääri eravalduses. Loomulikult anti Rosenbergi päevikust otsekohe välja uustrükid – saksa keeles, kohe ka inglise keeles ja kuuldavasti mingil ajal ka vene keeles.

Mis oli huvitavat seda päevikut lugedes? Näiteks kirjutab Rosenberg oma päevikus 1938. aastal: "Jälle käisid minu juures ukrainlased."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles