MUHU UUDISSED Laupa oo küinlalühtrijalapäe

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit, neh! Tia juu lõpetab ikka jõulud nüid selle nädaliga ää? Vanamad inimesed tiadvad riaki, et omad aegu kut Muhus ikka nie jõulutöngid rinki rüistsid, neh pühadepoesid, kis köisid perest perese, siis änamaste nad ikka kuipisid jõulu esimesest pühast kuni kolmekuningani välja.

Ühekorra üks tönk jõudn kua kolmekuningabe õhta kojo ja küsin oma nooriku kääst, et ons supp valmis. Noorik üteln, et kohe varsi soab. Vana arvan siis, et jalutab siis niikavva viel rinki…. Ja tuln uiesti kojo küinlabeks. Neh, seks aaks ollid külarahva õlled lõpuks otsas. Ja kui es oln, siis naesed kietsid supiks. Miestele es jäeta änam midad. Ehkkid, neh küinlabe naesed änamaste juovad küinlapuna, aga sooja õlut mekuta sünnib emastel inimestel just igat aegu.

Aga ärksamad ja nobemad oo oma argibese tüö juures ammuks tagasi. Ja nõuksi oodetse laupa Liiva roamatukoguse. Kellu ühestteistmest suab sial kokku jälle laste ja nuorde näputüöring. Kampas tihasse nõelaruamatumi. Kallaste Uie-Jaani Kätli õpetab ja juhendab õiged otsad kätte ja siis põle mud kut tuld! Oodetse nõuksi, kis oo juba töüjärje enne üles suan ja nõuksi kua, kis tahtvad alles katsuma akata või lihtsalt uudista. Neh, seltsis ikka segasem ja suab üheteesega sedaviisi kua juttu aada.

Muhu muuseum kua venitab omadega sievuasta pirekse ja tähistab laupa, neljandal küinlakuu pääval, küinlalühtrijalapääva. Kellu kahestteistmest oodetse kõiki oma konturi, kis tahtvad kua muuseumi jõulute lõpetamisest osa suaja.

Oo viimne võemalus nähe näitusi “Plekine jõuluilu” ja “Juhan Debora albumis”. Ja muuseumi kamin tehti sii mineva nädali korda, nüid oo taris kenasti uiest tüöle õnnista. Et ikka pitkemalt kestaks. Ja uus näitus oo kua seks aaks ülal, küinlajalgade näitus. Mudud juuasse küinlapuna. Suiks ju taris ikka palged õiget karva suaja. Ja lõpetuseks viskab kuuse kua välja.

Vat sõuksed jutud. Olge siis munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles