Maadevahe jõgi juhitakse reostusest mööda uude sängi

Saarte Hääl
Copy
Taavo Kuusiku ütles septembris Saarte Häälele, et reostuse tõttu ei tule kudemistingimuste taastamine Maadevahe jões kõne alla enne, kui reostus jõest kadunud on.
Taavo Kuusiku ütles septembris Saarte Häälele, et reostuse tõttu ei tule kudemistingimuste taastamine Maadevahe jões kõne alla enne, kui reostus jõest kadunud on. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Õlilaikudest vabanemiseks juhitakse sel suvel Maadevahe jõgi reostunud alast mööda. Lubjakivi kihtide vahelt immitseb jõkke kunagise tehase jääkreostust ning muul moel veekogu puhtaks ei saa.

Detsembris tehtud uuring näitas, et kunagises asfaltbetoonitehases kasutatud põlevkiviõli immitseb ka pärast puhastustöid ikka jõkke, kuna jääkreostus on kiildunud lubjakivi kihtide vahele. Keskkonnaministeerium otsib hankega tööde läbiviijat, kes jõevee harukraavide kaudu reostusest mööda suunaks.

„Maadevahe jõgi on olnud ajalooliselt üks Saaremaa olulisemaid haugi kudealasid. Jääkreostuse tõttu pole haugil sinna juba pikemat aega asja olnud. Loodan, et eelseisvate töödega saab jõgi lõplikult reostusest vabaks ning haug tuleb tagasi,“ ütles keskkonnaminister Madis Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles