Lennusadamas saab vaadata näitust Saaremaa viikingitest

Saarte Hääl
Copy
TÕMBENUMBER: Mullu mais avatud viikinginäitus meelitas muuseumisse rahvast lähemalt ja kaugemalt.
TÕMBENUMBER: Mullu mais avatud viikinginäitus meelitas muuseumisse rahvast lähemalt ja kaugemalt. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eesti Meremuuseumi Lennusadamasse saabus Saaremaa Muuseumi ja Motor OÜ koostöös valminud rändnäitus "Viikingid enne viikingeid“, kus eksponeeritakse märgilise tähtsusega Salme laevmatuse leide.

Näitus, mille kuraator on arheoloog Marge Konsa, pälvis 2021. aastal parima ajutise näituse tiitli, teatas Eesti Meremuuseumi pressiesindaja reedel.

Umbes 1300 aastat tagasi toimus Saaremaal tänapäeva Salme küla lähedal verine lahing, milles langenud skandinaavia sõjamehed maeti mererannal kahte laeva. Nende laevade leid 2008. aastal on andnud ohtralt uut ja olulist teavet varase viikingiaja kohta.

"Kui ajaloolased on pidanud viikingiaja alguseks aastat 793, kui Norra viikingid rüüstasid Inglismaal Lindisfarne’i kloostrit, siis Salme laevmatused näitavad, et skandinaavlased tegid selliseid relvastatud retki juba hoopis varem,“ rääkis Eesti Meremuusemi juhatuse liige Urmas Dresen.

"Seepärast ongi näituse nimi "Viikingid enne viikingeid“. Salme on teadaolevalt vanim viikingite väesalga matmispaik maailmas. Kuidas maeti mereretkel olnud sõjamehi, oli kuni selle leiuni teadmata. Laevadesse oli maetud 41 valdavalt Rootsist Mälari piirkonnast pärinevat viikingit, kelle kallid hauapanused viitavad nende kõrgele ühiskondlikule staatusele."

Salme laevad ise on aga Läänemere maade laevaehituse ajaloo oluline allikas. Salme suurem laev on vanim Läänemere aladelt leitud purjelaev, mis pärineb umbes aastaist 700–750.

Näitusel saab tutvuda 150 originaalesemega, mis pandi viikingisõdalastele hauapanustena kaasa ning mis annavad meile ettekujutuse viikingisõdalaste elust – millist päritolu mehed ühte sõjasalka kuulusid, milliste laevadega mereretkel käidi, mida varustusena kaasa võeti, kuidas sõditi ja võõrsil sõjaretkel olles oma hukkunuid maeti.

Samuti on välja pandud Salme suurema laeva 1:10 mudel. Suurel ekraanil saab näha uuringutulemustel ja 1300 aasta tagusel Salme maastiku rekonstruktsioonil põhinevat neljaminutilist animatsiooni kui üht võimalikku tõlgendust Salmel toimunud lahingust.

Lennusadamas lisanduvad näitusele ligipääsetavuslahendused, mis toovad viikingite ajaloo laiema sihtgrupini. Külastajad saavad proovida ka viikingite riideid ning sõuda viikingi kombel läbi Salme väina.

„Lennusadamas juurde loodavad komponendid saavad edaspidi rändnäituse osaks ja liiguvad edasi ka järgmistesse muuseumidesse,“ lisas Dresen.

Näitus „Viikingid enne viikingeid“ on avatud Lennusadamas järgmise aasta 7. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles