TERVIS Uued tooted kasvatavad suitsetajate hulka

Copy
pereõde Piret Haljend
pereõde Piret Haljend Foto: Arvo Meeks

Eestis on tubakatarvitamise trend nagu kahe poolega medal. Ühelt poolt on tavasigarettide suitsetamine langustrendis, kuid teisalt on probleem uudsete tubaka- ja nikotiinitoodete, nagu e-sigarettide ja huuletubaka tarvitamise populaarsemaks muutumine.

OÜ Võru Arst pereõde Piret Haljend tõdes, et näeb oma igapäevatöös e-sigareti tarvitajate arvu kasvu, eriti noorte seas. „Tavasigarettide suitsetamine jäetakse maha ja hakatakse tõmbama e-sigaretti, sest seda peetakse ohutumaks,“ vahendas Haljend inimeste seas levinud arusaama.

Lääne-Tallinna Keskhaigla tubakast loobumise nõustaja doktor Tiiu Härm nentis samuti, et e-sigarettide suitsetajate arv kasvab ja hoogsamalt just 16–24-aastaste seas. Härm rõhutas, et kuigi tubakatööstused väidavad, et e-sigaretid, kuumutatavad tubakatooted ja huuletubakas on vähem ohtlikud kui tavaline sigaret, pole sel väitel teaduslikku tõestust. „Kõigil neil on üks nimetaja – nikotiin. Nikotiin tekitab sõltuvust, ükskõik kuidas sa selle oma organismi viid: kas sigaretisuitsu kopsu tõmmates või e-sigareti või kuumutatavate sigaretitoodete aerosooli sisse hingates. Igal juhul jõuab nikotiin vereringesse. Tubakatööstus väidab, et kuna alternatiivsete toodete kuumus on madalam kui tavalisel sigaretil, siis eraldub keemiat organismi vähem. Kuid meil pole selle kohta tõenduspõhiseid andmeid, rääkimata infost kaugtagajärgede kohta – selleks on vaja vähemalt 10–15 aastat,“ nentis ligi paarkümmend aastat tubakast loobujaid nõustanud doktor Härm, et uudsete tubakatoodete tarvitajad on praegu otsekui katsejänesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles