ARVUSTUS “Eesriie avaneb” tõstab saladuseloori viie naise ohvrimeelsuselt

Aare Laine
Copy

Mida ütleb meile näitemängu pealkiri “Eesriie avaneb”? Ei midagi erilist, kuigi võib arvata, et tegemist on teatriga, kus siis veel mujal võiks eesriie avaneda ja sulguda. Tõsi, Thule teatri etendus Väino Uibo lavastajakäe all toobki publiku ette loo teatrist, viiest naisest, kellele on võrdsetes osades sülle kukkunud pärandus – teatrimaja. Aga oh häda, hoone on vana, mahajäetud ja lagunev. Mida niisugusega peale hakata?

Neljapäevasel esietendusel Aste rahvamajas kuulis publik enne eesriide avamist kõigepealt heli või häält, mida võib põhjustada vee tilkumine. Just nii see ongi. Katus ei pea enam vihma kinni ja tilk tilga järel kukub vesi põrandal olevasse kaussi.

Nõutult seisab omaaegses kultuurikantsis selle kadunud omaniku Mihkli tütar Kersti, kelle rollis ongi Kersti Sepp. Lavastaja ei kasuta näidendi autori Peter Quilteri originaalnimesid, vaid on need “eestindanud”. Nii on Michaeli, eestipäraselt Mihkli, esimese naise rollis Triino Lest, kes lavastuses samuti Triino. Siit ilmast lahkunud Mihkli ema mängib Tiia Marist. Mihkli teise naise rollis on Piret Hiie-Kivi Piretina ja teatrimaja endise omaniku assistendina astub lavale Katrin Paju Katana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles