KRISTJAN VANASELJA Kuluhüvitistega sahkerdamisele peab hinnangu andma valija

Copy
Kristjan Vanaselja
Kristjan Vanaselja Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"See, et mõned riigikogu liikmed on käitunud ebaeetiliselt, ei tohiks kahtluse alla seada enamiku saadikute otsustusvõimet kuluhüvitistega ümberkäimisel. Piirangute ja regulatsioonide asemel tuleb tegeleda poliitilise kultuuriga," kirjutab Parempoolsete aseesimees Kristjan Vanaselja Delfi arvamusportaalis.

Kui soovime, et riigikogu oleks läbilõige ühiskonnast, siis täpselt selle saamegi – koosseisu, kus väärikate ja töökate kõrval leidub ka selliseid, kes näevad saadikurolli kui võimalust avalikest hüvedest viimast võtta. Avalikkus peaks riigikogu liikmeid käsitlema ennekõike tippjuhtidena, kelle oleme volitanud ennast esindama ja kellelt ootame tippjuhtidele vastavat kompetentsi, moraali ning ausust.

Piinlikkust ja kohmetust tekitavad ühtviisi nii osa riigikogust lahkujate kütuseralli kui ka riigikogu esimehe Lauri Hussari pakutud lasteaiakasvatajalik lahendusviis – kehtestada kõigile riigikogu liikmetele tankimislimiit. Igas asutuses tähendaks tööga seotud kulutuste täiendava hüvitamise rangem reguleerimine ja kontroll seda, et tuvastatud pettuste ja kuritarvituste hulk on ületanud kriitilise piiri ning sunnib tegelema ennetusega. Riigikogu puhul räägime valitud rahvaesindajatest, kus tööga kaasnevate kulude kompenseerimine on põhjendatud ning kuritarvitustele peab hinnangu andma ennekõike tööandja ehk valija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles