JUHTKIRI Nooruse kooli fenomen ehk Miks kõik ei mahu karjamaale?

Copy
Kuressaare Nooruse Kooli ujula
Kuressaare Nooruse Kooli ujula Foto: Saaremaa vald

Kuressaare Nooruse kool, alguses Kingissepa II keskkool ehitati 70-ndate lõpul Roomassaare karjamaale Saaremaa suurima koolina, kus on õppinud korraga ka rohkem kui tuhat last. Kakskümmend aastat tagasi oli toonases Kuressaare gümnaasiumis õpilasi koguni ligi 1300! Kes selles koolis käinud, teavad, et koolimaja avarad koridorid, katusealune ja ka keldrikorrus tikiti 90-ndatel täis imetillukesi kabinette, et kõik lapsed ikka kenasti ära mahuksid. Aga keldris õppida pole okei, tänapäeval ei luba seda ükski norm.

Mis siis, et gümnaasiumiosa juba kaks aastat tagasi kadus, ruumi sellest justkui juurde ei tulnud ja kõik soovijad ikka ära ei mahu. Paljud seda ei mõista, kuid ka 780 õpilast põhikoolis (kellest ligi poolsada ukrainlased) on koolijuht Marit Tarkini sõnul Nooruse kooli kohta väga suur arv.

Miks on Kuressaare Nooruse kool selline magnet, miks meelitab see koolimaja ka nüüd igal sügisel 1. klassi jätkuvalt rohkem väikeseid koolijütse kui teised linnakoolid? Muidugi ahvatleb lapsi või lapsevanemaid ujumisbassein, millele ei saa Saaremaal vastu ükski kool peale Leisi. Loogiline põhjus on ka see, et Nooruse tänaval asuva kooli lõpetasid omal ajal väga suured gümnaasiumilennud ja nüüd tahavad väga paljud vilistlased oma lapsi samasse kooli panna.

Lisaks veel suur tung maalt linna, sest linnas tööl käivad saarlased eelistavad ka lapsi tuua linnakooli, kus lisaks paremad huvihariduse võimalused. Võime rääkida küll suuri sõnu väikeste maakoolide säilitamisest, kuid lõpuks on oma särk ihule kõige lähem ehk vanemad vaatavad, kuidas lastega mugavam toimetada. Ja seda ei saa neile pahaks panna.

Kindlasti on Nooruse kooli populaarsusel veel üks oluline põhjus. Saaremaa vallavalitsus on aastaid tegelenud Kuressaare põhikoolide remontimisega ja pehmelt öeldes on see käinud üle kivide ja kändude. Kõiksugu ehitajatega peetud vaidluste ja erinevatest kriisidest tingitud takistuste tõttu on veninud Hariduse kooli remont ja pole alanud Vanalinna kooli remont, kuigi just see koolimaja oli linnakoolidest kõige halvemas seisus. Hariduse kooli lapsed käivad veel sel õppeaastal asenduspinnal Upal, Vanalinna kooli lapsed alustavad seal sügisest. Teadmatus tuleviku ees on kahtlemata olnud põhjus, miks valida oma lapsele kool, mis lähiajal kindlasti remonti ei lähe.

Loodetavasti on Kuressaare linna kolm põhikooli, mida toredasti täiendab väike Luce erakool, mõne aasta pärast võrdselt populaarsed ja tänased mured seljataga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles