Looduse väärtustamine linnas algab märkamisest

Saarte Hääl
Copy
Park
Park Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Mai on lehekuu, meiukuu, kesakuu, õiekuu. Juba 1980. aastast tähistatakse mais ka looduskaitsekuud. Looduskaitsekuu algas traditsiooniliselt emadepäeval, 14. mail ning lõpeb sel aastal 10. – 11. juunil loodusvaatluste maratoniga.

Üha sagedamini tajume, et ümbritsevas keskkonnas on midagi muutumas: tavapäraselt inimpelglikud linnud, näiteks kanakullid elavad linnametsades. Linnas rebase nägemises pole midagi erakordset.

Madalaks niidetud muruplatsid linnades on hakanud asenduma värvikirevate lillemurudega, mis pakuvad toitu tolmeldajatele, kellel omakorda on tähtis osa näiteks hea õunasaagi saamisel linnaaias.

Miks osa liike on linna tulnud? Mistahes liigile, ka inimesele, on eluks vaja toitu, elupaika ja võimalust järglased üles kasvatada. Kui need tingimused on olemas, siis on ju hea ka linnas elada. Aga kas me ka teame, kes meie kõrval linnas, asulas või ka suuremas koduaias elavad?

Naabritega tuttavaks saamiseks on selle aasta looduskaitsekuul tähelepanu suunatud loodusele linnas ja asulas. Tuttavaks saamine algab märkamisest, olgu selleks puuõõnsusest välja vaatav rähnipoeg, putukas õiel, tiigis ujuv konn või omapäraste õitega taim.

Märkamisele võiks järgneda soov rohkem teada saada ja tundma õppida. Kuidas on märgatu nimi, miks ta on ennast siin sisse seadnud, missugused on tema vajadused… Võib-olla saab uue tuttava jaoks edaspidi väikese heateo teha?

Näiteks panna palaval suvepäeval õue kauss veega, kust lind või mesilane saab janu kustutada; jätta riisumata mõned lehed põõsaste all või aianurgas, millest saab mõnus talvine tekk mullaelustikule; panna parki suure puu alla pingi, et seal oleks ka palaval suvepäeval mõnus istuda ja ümbritsevat vaadelda.

Looduskaitsekuul kutsuvad Keskkonnaamet ja Keskkonnaagentuur huvilisi vaatlusretkedele linnade rohealadele, et õppida märkama ja tundma liike, kellega jagame ühist elupaika ning mõistma, et elurikkus toimib hästi vaid koostöös.

Retkede käigus on võimalus õppida ka vaatluste sisestamist loodusvaatluste andmebaasi. Nii saame anda oma panuse meie looduse uurimisse ja teadmistesse meid ümbritsevast elurikkusest.

Selleks tuleb kaasa võtta internetiühendusega mobiiltelefon, kuhu on juba laetud LVA nutirakendus: https://loodusveeb.ee/et/themes/nouanded-ja-vabatahtlik-kaasaloomine/loodusvaatluste-nutirakendus

Looduskaitsekuu ettevõtmiste kalendri leiab https://keskkonnaamet.ee/looduskaitsekuu

Kuressaares oodatakse huvilisi Kuressaare lossiparki, et õppida märkama ja tundma liike, kellega jagame ühist elupaika ning mõistma, et elurikkus toimib hästi vaid koostöös loodusega.

Retke käigus on võimalus õppida ka vaatluste sisestamist loodusvaatluste andmebaasi. Selleks tuleb kaasa võtta internetiühendusega mobiiltelefon, kuhu on juba laetud 𝐋𝐨𝐨𝐝𝐮𝐬𝐯𝐚𝐚𝐭𝐥𝐮𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐮𝐭𝐢𝐫𝐚𝐤𝐞𝐧𝐝𝐮𝐬. 

Koguneme 27. mail kell 17 Kuursaali juures, matka kestus 2 tundi. Õpime märkama ja tundma linde. 𝐓𝐚𝐬𝐮𝐭𝐚 𝐫𝐞𝐭𝐤𝐞 𝐣𝐮𝐡𝐞𝐧𝐝𝐚𝐛 𝐊𝐚𝐫𝐥 𝐉𝐚𝐤𝐨𝐛 𝐓𝐨𝐩𝐥𝐚𝐚𝐧. Selga ilmaga sobiv riietus ja jalga mugavad matkajalatsid. Võimalusel kaasa binokkel.

𝐊𝐢𝐫𝐣𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐤 𝐣𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐨: Mahe Metsalu, mahe.metsalu@keskkonnaamet.ee, tel 5304 7882.

Reet Kristian

Keskkonnaamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles