MUHU UUDISSED ⟩ Piame nüid easte mõtlema, mil moel ing sisse jäeb

Saarte Hääl
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Kis aknast välja vahtida viisib või kis päävad otsa õues tüöl oo, nie oo ammuks aru suan, et ilmad oo ikka puhta suised ja tuas kõõnustamine oo üks ännatum tegu. Lastest ikka kohe ühna kahu, kis sõukste kenade ilmadega koolimajas tundisid pidavad. Neh, õuesõppemise moed oo sii kantis kole visa juurduma. Suaremaal, ma tia, et oo mõndas kuolis kohe terved nädalid, kus lapsed oma roamatumi uurivad tükkis õues pingi nuka pial.

Aga olga sellega mismoodi tahes. Ennassid oo ammuks aeg suise laine piale äälesta. Kõik süömakohjad oo omad uksed juba valla tein ja paljast üks pidu ja sündmus oo teese otsas. Ja meri oo nõuke kena ülgeall kut laulu sihes ja nüid oo masu sõukse nime all õlut kua pudeli sisse läin. Ju sie näeb oome õhta, ons seda karva kua, kut nimi oo või ikka õige õlle karva. Igatahes oome õhta kellu kuiest Muhu toidutänaval sõukse nimega õlut degusteeritse. Ja et sumin ikka õige oleks, siis Ivo Linna ja Mihkel Mereäär andvad oogu takka. Neh, kis jäole tahab suaja, siis piaks ennassid kellu kuieks ikka Liivale laskma vädada. Sest ega siis pärast oo ju kõik sappernakkis ja siis ep sünni ise autu kangide taha minna mitte. Muidu oo kuri karjas.

Õues päeva käe ja piendruid kuapides tulavad ikka nie kõege õigemad mõtted pähe ja nüid oleks paras aeg nie mõtted omas pias kenasti ää koonda, et oleks laupa kohe olla. Sest laupa, kolmandal juunil, oo Liiva pasturoatis kellu kahest viieni kogukonna arutelu. Mõtleme ja unistame seltsis, et mõuke võiks olla Muhu elu vuastal 2035. Pitkad plaanid oo taris kenasti paika suaja. Iseäranis nüid, kus riik neid tulumaksusid ümber jägama kukkus. Me piame nüid easte mõtlema, mil moel meite ing sisse jäeb.

Aga tuleva nädali lõppus, laupa, siis juba, neh, kümnendal kuupääval, siis oo Hellamoa lauluväljaku pial suur juubelipidu. Muhu segakuor suab kolmekümne viie vuastaseks ja ootab kangest rahvast piduse. Kuulda suab selle juubilari oma uiemaid laulusid, mis viimaste vuastate sihes õppetud oo ja Lihula kuori Ei Või Olla ja kindlasti teisigid viel. Sest kuor oo juba üteln teistele taidluskollektiividele, et nemad muid kingitusi ep taha, et tulgu igaüks mõne laulu või tantsi või pilliluoga. Ja mudud põle irmu, et piletime oo taris osta. Ikka puhta tuimuidu oo pidu ja pärast mäŋŋab tansiks Siin Me Oleme.

Vat sõuksed jutud. Olge siis ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles