JUHTKIRI ⟩ Riigikooli tihe sõel

Saarte Hääl
Copy
Saaremaa Gümnaasium.
Saaremaa Gümnaasium. Foto: Valmar Voolaid

Saaremaa gümnaasium on noorte seas populaarne. Seda väidet on lihtne tõestada, kui vaadata statistikat ja teha lihtne arvutus. 10. klasside 175 kohale kandideeris tänavu kevadel 241 praegust üheksandikku. Ligi kaks klassitäit noori jääks ukse taha.

Võib ju öelda, et nii tihe sõel ei ole sugugi üllatav. Suleti ju kahe senise kooli gümnaasiumiosa ning ehitati täiesti uus, riigigümnaasium, kuhu kõik soovijad paraku ei mahu. Samas leidub tänavuste kandidaatide hulgas kolmkümmend noort mandrilt või teistelt saartelt.

Osal neist nn joonealustest noortest on lootus soovitud koolikoht siiski saada. Leidub ju mujalt pärit kandidaatide hulgas ka selliseid noori, kes igaks juhuks pürgisid mitmesse gümnaasiumisse – lootuses, et vähemalt ühte neist ikka pääseb. Ja kui juhtumisi pääseb rohkem kui ühte, siis valitakse see kool, mis tundub (kõige) paremini sobivat. Mis ei pruugi aga olla Saaremaa gümnaasium.

Neil “joonealustel” noortel, kelle hinded pole just suurepärased ega isegi mitte head, kõike ühele kaardile panustada siiski ei maksa. Kindlasti peaks neil valikus olema ka teisi variante, millest haarata siis, kui soovitud gümnaasiumikohta ei saa. Kõige tähtsam on, et noorte haridustee poolikuks ei jääks. Sattunud nende noorte hulka, kes ei õpi ega tööta, on väga raske tagasi ree peale saada.

Õnneks tegutsevad Kuressaares ka täiskasvanute gümnaasium ja ametikool. Kes vähegi püüab, saab täiskasvanute gümnaasiumist sama hea hariduse kui nn tavagümnaasiumist. Ja mine tea, vahest osutub Kuressaare ametikoolis valitud eriala mitte lihtsalt tagavaravariandiks, vaid tõeliseks kutsumuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles