ERKI BAHOVSKI ⟩ Düstoopiline automaks

Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Eero Vabamägi

“Perfektse düstoopia otsingud on lõpuks vilja kandnud, mõtlesin, kui olin lugenud uudist, et Arenguseire Keskuse juht Tea Danilov soovitab automaksu sisseseadmiseks autodesse GPS-seadmed paigutada. Otsekohe meenus Suur Vend George Orwelli teosest “1984” ja ühismeediaski leviv meem, et Orwell kirjutas selle raamatu kui hoiatuse, mitte kui juhendi,” kirjutab kolumnist Erkki Bahovski.

Kuid enne, kui hakata halama sammumisest totalitaarse ühiskonna suunas, võtaks korraks hoo maha ja peaks aru. Kas ei loovuta mitte me ise liigagi palju vabatahtlikult oma andmeid kõiksugu meediaplatvormidele? Nii näiteks sain teisipäeval Google´ilt igakuise ülevaate sellest, kus olin autoga eelmisel kuul olnud. Kaardi peal oli kõik ilusti kirjas. Eks see ole mu enda valik, olin kunagi lubanud Google´ile juurdepääsu oma andmetele ja nii see kaart sündiski. Usutavasti pole ma ainus.

Ühismeedia kasutajad kaeblevad küllalt tihti selle üle, et Facebook või mõni muu meediaplatvorm teab väga hästi seda, mida kellelegi müüa. Enamasti on aga tegemist sellega, et inimene on ise veebis vastavaid tooteid uurinud. Elektrooniline jälg on meie kohta ilmselt kordi suurem, kui oskame ise arvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles