MÄLESTAME Hüvasti, Paul Mardi

Copy
Paul Mardi
Paul Mardi Foto: Erakogu

22. september 1942 – 6. juuni 2023

Kevadise õiteilu ajal lahkus taevastele avarustele elupõline meremees Paul Mardi.

Tagamõisa poolsaare Sepise küla poiss sai merega sinasõbraks juba poisikesena. Mere lähedus ja koolipoisina loetud lood sarjast “Seiklusjutte maalt ja merelt” mängisid elukutse valikul oma osa.

Lõpetanud Tagamõisa 7-klassilise kooli, jätkas Paul Mardi õpinguid Mustjalas.

Seal sai ta käia vaid aastakese. 8. klassi lõpetamise järel tuli minna Kingissepa keskkooli, kuna Mustjala kool enam keskkool ei olnud.

Tegelikult tahtis Paul juba põhikooli lõpetamise järel astuda merekooli, aga tol ajal võeti kalandustehnikumi vaid keskharidusega poisse.

Keskkooli lõpetamise järel läks saarlane Tallinna tehnik-laevajuhi eriala omandama. Lõpetanud 1965. aastal merekooli, tuli Mardi pealinnast tagasi kodusaarele. Talle pakkus tööd Saare Kalur. Töötanud on Paul Mardi ka kalakombinaadis ja seejärel taas kalurikolhoosis.

Kaptenipaguneid kandis Paul, töötades kalatranspordilaeval Oru. Traallaevadel on ta olnud kolmas, teine ja vanemtüürimees. Angolaski on saarlane meretööd teinud.

Aastaid töötas Paul Saare Kaluris töökaitseinsenerina. Enne pensionile jäämist oli ta mereloots, ka Väinamere lootsimispiirkonna juhataja. Paul on tegutsenud ka lektori rollis, õpetades väikelaevajuhte.

Pärast abikaasa surma kasvatas Paul Mardi üksi kahte tütart ja poega. Ka vanaisaks olemist sai ta nautida.

Paul oli suur raamatusõber ja aktiivne Saaremaa merekultuuri seltsi liige.

Tublit ja muhedat merekaru jäävad meenutama tema lapsed ja lapselapsed, kunagised kolleegid, sõbrad Saaremaa merekultuuri seltsist.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles