MUHU UUDISSED Munukseid pühasid!

Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: secure.pmo.ee

Ikka terit neh. Ja mis sa kostad – oogid juaninädal käe jälle. Nädal akkas küll kena uudissega pihta. Meite vallale anti jälle üks aukiri. Et 2022. vuastal meite vald oo oma rahvale teistest paramad tienust ossan pakkuda. Ei neh!!!

Juu sie pääva-kahega nüid nähe oo, mis sest juanibesest tuletegust suab, aga külad oo omad pidud välja kuulutan ikkagiid. Neh, ons nõuksi jõulusid vähätumaks oln, kus põle lund muas oln. Aga pidud oo ikka äe pietud.

Muhu suur leedutuli oo ikka jälle Hellamoal, juanilaupa õhta kellu kahessast. Või neh, kellu kahessast akkab rongikäik sialt külakeskuse juurest kuipides tulema ja siis neh, üks kümmekond minutid iljem oo äkist kõik väljaku piale jõudn kua. Sedakorda, ma juba ole üteln, oo pirekse teist laani pidu. Suab näituseks pärgasid punuda. Simiste Niinesalu Merle õpetab. Juanilaupa-õhtasel pärjal oo mitu kuntsi külges ja kis kuntsi tiab, sie kuntsi piab. Lastele oo sedakorda lusti kui palju! Sisa Kristjan oo sured uhked kellad meisterdan, misega muusikad tiha suab. Ja siis oo suurem mõeduvõtmine lastele kalossi viskamises ja naistele suapa viskamises. Aga mehed eb viska midad. Nie tükkis tõstvad pomma. Sõuksi saŋŋaga.

Ja pallimäŋŋi lats oo kua nüid kenasti korda tehtud. Juba oo esimene lahing kua pietud. Nõnna et kis tahab palli taguda, siis nie suavad kua juanilaupa õhta omad käed valgeks küll.

Mudud põlast suab ikka kua võtta. Nälga ep jäe kiegid. Ja tansimuusikad tieb sedakorda Härra Kuu ülemualt. Igasugu muistseid laule ja mängusid mudud suab kua ikka kampas tiha. Sõuke muistse mõlgi pial pidu oo.

Aga tulesid tihasse mõjalgid, vähämasti pidusid pietse. Nõmmkülas oo juba juani riede, neh 22 õhta. Ikka külaplatsi pial ja kellu kahessast. Muusikad tehje Qvalda ja kis tahab omale puhvetist miskid osta, siis tuleb ikka päris rahad likki võtta. Suuremõisas ja Lõunarandas oo kua 23-nda õhta. Muidu änamaste kõik külad pidavad omasid tulesid ikka juanibe õhta, siis 24-ndal.

Aga 24-nda pääva oo Liival jälle Muhu laste mängud ja muhulaste mängud. Kellu kahest akkab pihta ja arvata oo, et sedakorda oo vielgid vägevam päe, kut mineva vuasta olli. Sest nüid oo juba kõmu rahva ulkas rohkem laiali. Võistlused oo lastele. Neh, kuni kuieteistme vuastastele ja suisel aal sõukstest massakatest sii puudust põle. Ega põle talvegid. Vat sõuksed luod ja laulud.

Munukest juaniaega siis, neh!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles