JUHTKIRI Kõik taandub prioriteetidele

Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Sotsiaalmaja ei ole oma olemuselt ju kuigi ihaldusväärne koht – see ei too raha sisse, ainult võtab ja iga aasta aina rohkem," ütles üks allikas, kellega Saarte Hääl Voolu tänava sotsiaalmaja loo tegemisel suhtles. See võtab teema hästi kokku.

Voolu tänaval elavad meie omad inimesed, kel kodu pole. Enamasti nad kusagil tööl ei käi ning on suuremal või vähemal määral alkosõltuvuses. Muidugi pole nad kõik paharetid, kes joomase peaga ajaviiteks tüli norivad ja naabritele kallale lähevad. Riiukukki on majas politsei hinnangul viis kuni kümme. Kuidas neid taltsutada?

Politsei ütleb, et vallavalitsus peaks palkama turvamehed, vallavalitsus vastab, et sellest poleks abi. Ilmselt oleks vastus teistsugune, kui vallal raha heldemalt käes oleks. Kuid kõik teavad, et väga kulukaid jamasid on vaja klaarida igal pool mujalgi. Ühelt poolt võib ju aru saada sellest, et sotsiaalmajja raha investeerimine ei tundu vallavalitsuse vaatest kuigi mõistlik, kuid teisalt peaks vaatama ka seda, millist ressurssi nõuab riiklikelt ametkondadelt ja ka Kuressaare haiglalt Voolu tänava probleemide ja tülide klaarimine.

Tohutult aega ja raha kulub nii kiirabile kui ka politseipatrullile, seejärel uurimisele, misjärel võtavad ressursi prokuratuuri ja kohtu töö ning lõpuks ülalpidamine vanglas. On võimalik, et ühe kuriteo uurimine maksab umbes sama palju kui terveks aastaks turvamees võtta ehk mitukümmend tuhat eurot. Aga kuritegusid ei ole üks või kaks, näiteks Voolu tänava peksmiste uurimiseks alustati eelmisel aastal 11 kriminaalasja ja alates 2019. aastast on seal toime pandud kolm tapmiskatset. Kas ikka saab öelda, et Voolu majas käib samasugune elu nagu mujal?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles