MUHU UUDISSED Lähme Liiva linna lambuid lugema

Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Terit! Ei neh. Kakstesn vuastad põle pulma suan ja nüid sai äkist jälle. Ja viimsed kahed pulmad, kus ma köin ole, oo korraldan Külasema külaselts. Aga neh! Kanged pulmad ollid! Suured ja vägevad! Ja kui nüid kiegid kangest tahtis, siis panni omale kenasti kõrva taha kõik kunsid, mis oo taris tiada, et ikka titsid tuleks ja nie kergesti tuleks ja et ikka noorik kodu seesaks ja…

Neh, kus ma jõva sii kõik asjad nüid üles loenda. Mudud piletime olli just niipaljukest kut rahvast õue piale mahtus ja teist korda änam sedasammat puari ju kokku panna ep sua. Nõnna, et kellel nägemata jähi, siis sai tükk kenaste linti võetud ja kui mitte kiegid teene, siis Külasema Silla Mall ikka oskab ütelda, kus ja millal seda nähe suab.

Neh, et nõukest irmu põle üht, et kiegid tahaks omasid pulmi muistse Muhu kombe järgi tiha, aga ep tia ja ep oska. Nõuksed tarkused oo nüid kenaste täos.

Midad põle ütelda, kõege uhkem asi oo pulmas ikkagid rattapeks. Selle vastaline põle isegid tõrretants. Ja aitüma pulmakokadele, iseäranis supimeistrile, sest nii tulisema ead klimbisuppi ma põle masu eluaegaskid suan viel. Ja laulda ja tantsida võis kua just niipalju kut süda ihkas. Igatahes suur-suur aitüma Külasema külaseltsile, et nad nõukse asja ette võtsid ja ää tegid!

Aga tuleva pühabe, siis kuieteistmendal, siis pietse Liiva linnas jälla lambavestivali. Vat sie oo kua üks ühna isekieru ettevõtmine. Just sõuke samma kut nie muistsed pulmad ollid. Nõnna, et sie arvamine, et muhulased oo ühed isekieru inimesed, sie põle pooleskid vale. Ja sii põle vahet, oled sa luodud või tuodud või iseakan muhulane. Juu sie juba kohja viga oo, et sii kõik nõukseks lähtvad.

Neh, aga tiadmised lammastest oo niisamma tarblised kut tiadmised pulmadest. Nõnna suabkid pühabe kellu ühestteistmest Liiva keskväljaku pial lambuid nähe ja lambaliha mekuta ja igatsugu lambast ja lambavillast kaupa osta ja iseomade kätega lambanahast ja villast midad valmis tiha.

Mõned uhked mäŋŋid oo kua – lastele ja vanamatele kua. Ja lusti ning rõemu jägub sõnnagid, sest taidlejad oo kohal. Ja isegid jäätist suab. Neh, nõnna, et tuleb ikka vuatama minna. Lammas oo sur kena munuke loom ju.

Vat sõuksed lood ja laulud!

Olge siis munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles