Politsei avalikustab, millised on peamised elektritõuksidega seotud seaduserikkumised Saaremaal

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Tõukerattad Nõmmel puu otsas
Tõukerattad Nõmmel puu otsas Foto: Erakogu

Tänavu on politsei Saare maakonnas registreerinud 21 elektrilise tõukerattaga sõitmisega seotud seaduserikkumist. Kolme aasta peale on selliseid rikkumisi kokku 145.

Kuressaare politseijaoskonna piirkonnagrupi juhi Minna Rauna sõnul moodustasid "elektritõuksidega" seotud rikkumised ligi 50% kõikidest kergliiklejatega seotud seaduserikkumistest, tänavu juunis ja juulis on see osakaal olnud ligi 30%.

Kergliiklejad on lisaks elektrilise tõukerattaga liiklejatele ka jalakäijad, jalgratturid, pisimopeedi juhid.

Peamiselt on "tõuksidega" seotud rikkumised seotud sellega, et juht ei kanna kiivrit ja/või tõukeratta peal ollakse mitmekesi. Raun tõdes, et mõlema sellise olukorra kohta on politseil näiteid tuua ka lähinädalatest.

"Enamasti tabame sellistelt rikkumistelt nooremaid inimesi, sealhulgas teismelisi ja paraku veelgi nooremaid lapsi," tõdes Raun. "Seetõttu on tähtis, et vanemad näitaksid eeskuju ja selgitaksid oma lastele tõukerattaga liiklemise reegleid ning veenduksid ka selles, kas elektritõukeratta soetamine lapsele on tasakaalus tema oskuste, teadmiste, jalgrattajuhilubade olemasolu ja liikluskäitumisega."

Rauna sõnul leiavad politseiametnikud end õnneks mitte küll tihti, kuid aeg-ajalt olukorrast, kus hoopis lapsevanem on see, kes ei mõista liiklusseaduses sätestatud nõudeid ja leiab, et politsei pöörab alla 16aastaste kiivri kandmise kohustuse kontrollimisele alusetult tähelepanu.

Minna Rauna sõnul näitab 18. juulil Astes juhtunud õnnetus taas, kui lihtsalt võib tõukerattaga õnnetus juhtuda.

"See õnnetus juhtus, kui kahekesi tõukerattal olnud poisid tegid pööret ja sõitsid üle väikese künka," kirjeldas Raun. "Tõukeratas on mõeldud korraga sõitmiseks ühele inimesele. Kahekesi selle peal olles muutub see raskemini juhitavaks ja on keerulisem mingi ohuolukorra ajal adekvaatselt reageerida."

Raun rõhutas, et mistahes kergliikuriga liigeldes tuleb sõitjail pähe panna kiiver.

"Kui õnnetus juhtub, siis korralikult kinnitatud ja nõuetekohane kiiver võib aidata kõige hullemad vigastused ära hoida," ütles Raun.

Politsei tuletab liiklejatele meelde ka seda, et Kuressaare linnaski tegutseva Bolti elektrilise tõukerattaga tohib sõita alates 16. eluaastast.

"See tuleneb Bolti rendilepingu nõuetest," märkis Minna Raun.

Elektritõukerataste ja teiste kergliikuritega liiklemise peamised põhitõed

  • Suurim lubatud sõidukiirus on 25 km/h.
  • Alla 16aastane kergliikurijuht peab kandma kiivrit.
  • Kergliikur on mõeldud korraga ainult ühe inimese transpordiks.
  • Kergliikurijuht peab olema kaine.
  • Kergliikurijuht peab pimedal ajal kasutama valgusallikat, et ta oleks kaasliiklejatele nähtav.
  • Kergliikur peab jalakäijate läheduses liikuma jalakäijaid mitteohustava kiirusega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles