JUHTKIRI Saaremaa valla üldplaneering – kaua tehtud kaunikene?

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
Saaremaa vallavalitsus
Saaremaa vallavalitsus Foto: Anette Sannik / Saarte Hääl

Kui Saaremaa valla üldplaneeringu koostamine 2018. aasta 30. augustil algatati, teati, et see tuleks valmis saada kolme aastaga. Nii nõudis seadus. Täna teame, et kohe-kohe möödub protsessiga alustamisest viis aastat ja lõppu pole näha. Võiks ju küsida, et mis sellest siis nii väga on?

Üksiti võttes ehk ei olegi ju midagi hullu, sest Saaremaa vallaks ühinenud omavalitsuste üldplaneeringud, mis küll ajast ja arust, kehtivad edasi ja nende abil saab valla ruumilist arengut suunata. Samas tekitavad 22 erinevat dokumenti Saaremaal ebavõrdseid olukordi, kuna piirkonniti nõuded erinevad. Kasvõi näiteks ehitusega, kus ühel pool saart saab ehitusõiguse hektarisuurune maatükk, kuskil aga vähemalt kahe või koguni kolme hektari suurune.

Teisest küljest näitab valla jaoks kõige olulisema planeerimisdokumendi valmimise venimine seda, et haldusreformi ajal meile lubatud parem haldussuutlikkus ja väited sellest, et suurel vallavalitsusel tekib võimekus palgata parimad spetsialistid, oli vaid üks ilus jutt.

Praegu ütleb Eesti territooriumi haldusjaotuse seadus, et vallavolikogu kehtestab üldplaneeringu nelja ja poole aasta jooksul selle algatamisest arvates. Kui see pole võimalik, peab vallavalitsus teada andma ja ütlema ka uue tõenäolise tähtaja. Seda pole seni tehtud. Mingeid kindlaid tärmineid on ka keeruline välja öelda, kui pole meeskonda, kes protsessi lõpule viib.

Selle asemel juhtis senine planeeringuteenistuse juhataja Saarte Häälele antud kommentaaris tähelepanu sellele, et mujal Eestis on olukord veelgi hullem.

“Näiteks Pärnu linna üldplaneering oli koostamisel 14 aastat ning mõni on olnud isegi kauem. Õnneks saab väita, et kuigi territooriumit on meil hulga rohkem, siis Saaremaa puhul siiski nii kaua kindlasti ei lähe.”

Hea sedagi teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles