VERONIKA ALLAS Ei saa olla nii, et "kus metsa raiutakse, seal laastud lendavad"

Veronika Allas
, Saaremaa puuetega inimeste koja (SPIK) juhataja
Copy
MTÜ Saaremaa Puuetega Inimeste Koda (SPIK) juhataja Veronika Allas.
MTÜ Saaremaa Puuetega Inimeste Koda (SPIK) juhataja Veronika Allas. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Veronika Allas, Saaremaa puuetega inimeste koja (SPIK) juhataja kirjutab, et et Saaremaa valla sotsiaaltranspordi omaosaluse 200 protsendine hinnatõus lööb kõvasti puuetega inimeste rahakoti pihta.

Alates 2016. aastast on töövõime reformi käivitumisega Eestis saanud alguse puuetega inimeste liikumine avatud tööturule, mis hoogustus eriti sotsiaaltranspordi teenuse kasutamise võimalusega.

Saaremaale on hajaasustuse tõttu selline teenuse väga oluline, kuna töökohad asuvad valdavalt suuremates keskuses.

Brutotasu 4.30 eurot tunnis teenivad puudega isikud harva, kuna enamus töökohti on tükitöö alusel ja töövõtulepingu põhised. Näiteks pikaajalise kaitstud töö teenusel olevad isikud on, vastavalt hanke nõudele, puuduva töövõimega isikud, kelle on kohustus töötada 40 tundi kuus.

Tavaliselt suudavad nad töötada 2-3 tundi päevas, mistõttu on vajalik tihedam töögraafik. Seepärast tekib sotsiaaltransporditeenuse omaosaluse suurenemisega 120 euroni kuus (20 tööpäeva) olukord, kus puudega töötaja tasub 50-70 eurose kuu töötasu korral 120 eurot transpordi eest.

Tagasiside lähedastelt on – puudega inimene on sunnitud jääma koju ja koos temaga ka hetkel töötav lähedane tagamaks tema igapäevased vajadused (riietumine, toit jms).

Siit küsimus – palun esitage faktid sõitude kuritarvitamise kohta, kuna sõitude hanketingimused koostas Saaremaa vald ja ka loa sotsiaaltransporditeenuse kasutamiseks annab valla sotsiaaltööspetsialist!

Praegu kannatavad omaosaluse tõusuga ennekõike tööl käivad puudega inimesed, kellelt võetakse ära nende iseseisvus ja omandatud tööoskused lähevad kaduma, samuti ka valla rahakotti laekuv tulumaks. Ainuüksi Saaremaa PIK-ilt laekuv summa vallale 2022. aastal oli 22540 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles