JUHTKIRI Kõik algab kodust

Saarte Hääl
Copy
Rusikas. Foto on illustratiivne.
Rusikas. Foto on illustratiivne. Foto: Raigo Pajula

Paharettidest noorte tagasipööramine rahulikku ja viisakasse ellu on peavalu valmistanud juba aastaid. Alla 14-aastast ei saa seaduse järgi veel vastutusele võtta ja seepärast kasutatakse muid meetmeid, alustades vestlustest lapse ja lapsevanemaga, lõpetades psühholoogilise abiga. Enamasti nõuavad ohvrid vägivallatsejatele karistust, paraku alla 14-aastase noore puhul vangistus mitte midagi paremaks ei muudaks.

See, mis jalgpalliväljakul tegelikult toimus, on veel selgitamisel. Üks on kindel, vägivaldse noore probleemid algavad tihti palju kaugemalt kui jalgpalliväljak – enamasti on juured ikka kodus, seega on sellistes juhtumites ainult last süüdistada kohatu, tema on pool probleemist. Ehk peaksid lapsevanemad järele mõtlema, milliste väärtuste järgi nad oma last on kasvatanud ja kas selle käigus on ka kätele voli antud. Kõik, mis kodus tehtud või tegemata jäetud, kandub kas otseses või kaudses mõttes edasi lapse käitumismustritesse.

Kui vaadata noorte tülisid laiemas pildis, joonistub välja ka kehakaalu tõttu kiusamine. Kui ikka üht last pikalt ülekaalu pärast kiusatakse ja too pärast mitut kuud alandamist kiusajale tou kirja paneb, siis kas süüdi on ainult lööja? Hoidke oma lapsi ja märgake probleeme juba enne nende eskaleerumist. Nii on kõigil parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles