Sõmera vanas klubihoones esietendub Henrik Kalmeti lavastus "Kohver"

Copy
Henrik Kalmet
Henrik Kalmet Foto: Madis Veltman

Saaremaal Sõmera klubis esietendub reedel Kinoteatri lavastus “Kohver” Henrik Kalmetilt, mis tõukub dokumentaalsetest mälestustest erinevatest põgenemistest ja naasmistest.

Henrik Kalmeti sõnul on lavastuse algimpulsiks Sergei Dovlatovi romaan “Kohver”, kus kirjanik kirjeldab endale omases humoorikas geniaalsuses olukorda Nõukogude Liidust emigreerumisel, kui talle endalegi üllatuseks piisas talle senise elu kaasa pakkimiseks ühest kohvrist ja kaheksast esemest.

"Olen seda mõttemängu niiöelda enda kohvrist kaasas kandnud juba päris mitu aastat. Nüüd tõi Sõmera klubi algsele ideele juurde veel mitmeid ajaloolisi ja geograafilisi kihistusi. Näiteks asub ümber Sõmera endine hooldekodu, mille territooriumile on hetkel majutatud Ukraina sõjapõgenikud. Mis oli kodumaalt lahkudes nende kohvrites? Või mis oli peidetud 1944. aastal Saaremaalt merele läinud paadipõgenike kohvritesse? Mis on läbi aastakümnete üldinimlikult jäänud samaks ja mis muutunud neis eri aegade kohvrites?" selgitas Kalmet idee kujunemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles