Jahindusnõukogu tahab Saaremaal sigade küttimiseks öösihikuid

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Metssiga.
Metssiga. Foto: unsplash.com

Saaremaa jahindusnõukogu küsis keskkonnaametilt luba kasutada metsseajahil öösihikut ja leevendada peibutussöödakohtadele seatud piiranguid.

Saaremaa jahindusnõukogu esimehe Tarvo Roose sõnul tulid öösihikute ja peibutuskohtade ettepanekuga välja põllumeeste esindajad. Öösihikut lubab jahiseadus kasutada vaid abinõuna uluki kaudu leviva taudi tõkestamiseks. Saarlaste ettepanekud johtuvad Eestis uuesti pead tõstva seakatku levikust nii metsas kui ka seafarmides. Augustis või septembris koguneb Roose sõnul põllumajandus- ja toiduameti ekspertrühm, kes saarlaste ettepanekut hindab ja otsuse langetab.

Jahindusnõukogu kehtestas metssigade minimaalseks küttimismahuks algaval jahiaastal 2835 siga, kuid eesmärgiks on küttida 3300 isendit, nagu soovitab keskkonnaagentuur. Vajadusel vaadatakse küttimismaht 2023. aasta lõpus jahindusnõukogus üle. Eelmisel aastal lasid Saaremaa jahimehed 2935 metssiga. Loomataudide tõrje ekspertrühma kohtumisel maikuus lepiti kokku, et jahihooaja järel ei tohi metsas olla rohkem kui kolm siga tuhande hektari kohta. Saare maakonnas ületas sigade asustustihedus ülempiiri mitmekordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles