MÄLESTAME Meenutades toredat treenerit

Veljo Kuivjõgi
Copy
Ülo Arge
Ülo Arge Foto: Erakogu

Augustikuu kolmandal päeval läks taevastele radadele 86-aastane teenekas spordimees Ülo Arge. Tema oli jalgrattatreeneriks mitme põlvkonna Salme kandi poistele ja tüdrukutele, kes teda seniajani vaid hea sõnaga meenutavad.

Tiirimetsas Kata talus sündis 16 last, neist 12 kasvas suureks ja Ülo oli tagantpoolt kolmas. Suure pere lapsed pidid varakult hakkama ise leiba teenima ja lähim võimalus oli Salme kalatööstuses. Pärast armeeteenistust, mille jooksul käis Ülo muide ka Kasahstanis vilja koristamas, sõitsid nad õde Miinega pidevalt jalgratastega Tiirimetsast Salmele tööle ja tagasi ning kui tollases Kingissepas korraldati jalgrattavõistlused, läksid õde-venda Arged ka. Miine võitis naiste sõidu ära ja Ülo oli meestest neljas. Kusjuures mõlemad sõitsid harilike ratastega, teistel olid enamasti "poolvõidukad".

"Vambola Himmist oli siis JÕUDi esimees ja kui me nendel kruusateedel peetud grupisõitudes üsna hästi esinesime, kutsus ta jälle võidu sõitma. Nii ma jalgrattaspordi juurde jäingi, trenni tegin edasi põhiliselt tööle ja töölt koju sõitmisega. Olin tublisti üle 30 vana, kui meistrijärgu täitsin," meenutas Ülo enne oma 80. sünnipäeva.

Eelmise sajandi 60-ndatel ehitati Salmelt paar kilomeetrit Sõrve poole Läätsale uuem ja uhkem kalatööstus, kuhu vajati juba sadu töölisi. Läätsale said tublimad töötajad korteri, nii ka Arge pere. Korter pole aga päris see ning kui Ülo sai Läätsa kalaranna lähedale krundi, oli esimene, mis majas valmis, saun.

Tema lapsed meenutavad seniajani, kuidas nad käisid korterist tulevase elumaja saunas ja ootasid pingsalt uut kodu.

Ülo oli väga töökas mees, seda nii kalatööstuses kui ka maaparanduses töötades. Et päris oma maja lõpuni valmis ehitada, läks ta aastaks ajaks "pikka rublat" teenima Kaug-Idasse, üsna Hiina piiri lähedale maaparandustöödele. Saigi vajamineva raha kokku.

Lisaks sporditegemisele ja tööle osales Ülo aktiivselt ka isetegevuses. Laulis üle kümne aasta Salme meesansamblis Meida Sadama juhendamisel ning enne laulmist tantsis segarahvatantsurühmas ja jõudis ka näitemängudes kaasa lüüa. Lavastusega "Hülgekütid" esineti Soomes ja Rootsis Eesti majaski. 2008. aastal andis Salme vallavalitsus Ülo Argele panuse eest kodukandi arengusse elutööpreemia.

Tänased jalgrattaentusiastid on mitmel aastal korraldanud Sõrve teedel üleriigilisi võistlusi Ülo Arge karikatele, mida Ülo käis ise üle andmas. Paraku mõjus insult, mis teda kuus aastat tagasi kollitamas käis, häirivalt mehe tasakaalutunnetusele.

Visa spordimehena oli Ülo kogunud Saaremaa velotuuridelt tublisti üle kümne osalemiskorraga hulga auhinnalisi kohti, kuid kordagi polnud ta seda tuuri võitnud. Küll aga valmistas Ülole siirast rõõmu fakt, et siinse populaarse velotuuri võitis üks tema õpilane.

Ülo kunagiste õpilaste nimel

Veljo Kuivjõgi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles