JUHTKIRI Metsloom või linnaloom?

Saarte Hääl
Copy
Põder. Pilt on illustreeriv.
Põder. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Kes on linnaloom? Kas ainult kass või koer ja heal juhul ka siil, kes aedlinnas oma asju ajab? Või siiski ka need tegelased, keda oleme harjunud hoopis metsloomadeks pidama?

On ju meil Kuressaares aastaid või koguni aastakümneid elanud linnarebased; vahel on meie tänavatele sattunud metssead ja koguni põdrad. Tõsi, viimased kaks liiki on meie saare pealinnas seni pigem eksikülalised.

See, et loomad püüavad end linnas sisse seada, pole mingi ime. Vaadates Kuressaare (ja ka teiste linnade) ümber toimuvat vilgast kinnisvaraarendust, on arusaadav, miks metsloomad linna tikuvad. Kui metsad võetakse puudest lagedaks, et sinna kahejalgsete kodud ehitada, kahaneb ju seni loomade valduses olnud territoorium märgatavalt. Tõsiasi on ka see, et linnas võib loom toidupoolist leida väiksema vaevaga kui metsas.

Mida peab inimene tegema? Sissetungijad hävitama? (Tagasi) metsa transportima? Või laskma neil olla rahus, kus nad on – juhul kui nad on terved ega kujuta inimestele ja nende lemmikloomadele just otsest ohtu?

Eks igaühel ole selles osas oma seisukoht. Ja sageli on see kõigutamatu. Parafraseerides üht vana anekdooti – kuhu panna koma lauses “Maha lasta mitte armu anda”? Sõltub sellest, kes koma paneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles